ARTYKUŁ TYGODNIA: Sekrety witaminy C

Kwas L-askorbinowy, zwany potocznie witaminą C odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Obecnie, witamina C jest czymś więcej, niż tradycyjnym sposobem na przeziębienie. Organizm ludzki nie potrafi sam syntezować witaminy C, dlatego powinna być ona dostarczana wraz z pożywieniem lub w postaci suplementu diety.

Zauważono, że długotrwałe przebywanie w miejscach, bez dostępu do odpowiedniej ilości pożywienia, osoby te zapadały na różnego rodzaju choroby. Kiedyś ta zależność nie była do końca rozumiana, jednak w dzisiejszych czasach, po przeprowadzeniu wielu badań naukowych wiemy jak niebezpieczne mogą być braki poszczególnych witamin.

witamina-c-zywnosc-diet

Objawy niedoboru witaminy C:

  • senność
  • szybkie męczenie się
  • spadek odporności organizmu
  • bóle mięśniowe i stawowe
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła
  • skłonność do powstawania siniaków

 

Skutki niedoboru witaminy C:

  • obniżenie odporności organizmu i przedłużenie występowania infekcji zakaźnych
  • powracające infekcje
  • łamliwość kości
  • apatia, zmęczenie
  • brak apetytu
  • bóle mięśni
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwość powstawania mikrowylewów w różnych narządach
  • szkorbut
  • trudności w gojeniu się ran
  • nieprawidłowości występujące w przemianie kwasów tłuszczowych

 

Dziś już wiemy, że witamina C jest jednym ze związków przeciwutleniających, które “wymiatają” z organizmu wolne rodniki. Wolne rodniki powodują różnego rodzaju choroby a nawet zmiany w DNA, prowadzące do zachorowań na nowotwory. Badania amerykańskich naukowców potwierdzają, że spożywanie witaminy C zmniejsza ryzyko zachorowania na szereg nowotworów. Udowodniono, że osoby, które w codziennej diecie spożywały ponadprzeciętne ilości witaminy C dużo częściej zapadały na chłoniaki nieziarnicze, raka piersi i przewodu pokarmowego.

Przyczyną zaćmy jest zmętnienie soczewki oka. Zmętniona soczewka utrudnia przedostanie się światła do siatkówki, co powoduje znaczne pogorszenie się ostrości widzenia. Regularne stosowanie witaminy C zmniejsza ryzyko powstawania zaćmy, dzięki czemu chronimy nasz wzrok.

witamina-c-12-zywnosc-diet

Astma oskrzelowa jest chorobą przewlekłą, to choroba zapalna górnych dróg oddechowych prowadząca do nawracających napadów kaszlu i duszności. Podawanie kwasu L-askorbinowego prowadzi do uzyskania o połowę lepszych rezultatów u osób go przyjmujących.

Wpływ witaminy C na układ naczyniowy jest nieoceniony. Nawet naukowcy dostrzegli zależność: regularne jej przyjmowanie pomaga w obniżeniu ciśnienia.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla kobiet wynosi 75 mg, a dla mężczyzn 90 mg. Jednak w okresach zwiększonego zapotrzebowania dawka może wzrosnąć.

Witaminę C możesz nabyć na >>> cosdlazdrowia.pl

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *