Trendy w odżywianiu w 2015 roku!

Rok 2014 minął pod znakiem żywności bezglutenowej, organicznej. Wciąż królowała też moda na wegetarianizm. Jednak, nie oszukujmy się, każdy trend kiedyś mija, tak jak i te kulinarne, panujące w zeszłym roku. Nadszedł Nowy Rok- 2015, a wraz z nim popularne stały się nowe produkty i sposoby przyrządzania potraw. W końcu gotowanie nie może być monotonne. Przedstawiamy trendy kulinarne, zapowiadane przez najbardziej znanych blogerów, które będą królować w 2015 roku!

iStock_000015436089Small

Kurkuma

Jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Zyskała to miano dzięki zawartej w niej kurkuminie i tumeronowi, który to według naukowców przyspiesza procesy naprawcze w ludzkim mózgu.
Kurkuma ma wiele właściwości zdrowotnych. M.in. wpływa pozytywnie na trawienie i posiada działanie rozkurczowe. Leczy teżdolegliwości wątroby.
Najnowsze badania wskazują, że przyprawa ta jest jednym z najskuteczniejszych substancji przeciwnowotworowych.
Do czego wykorzystamy kurkumę w 2015 roku?
Nada ona apetyczną barwę makaronom, ryżowi, sałatkom, zupom i sosom. Świetnie będzie też smakować, jako dodatek do owsianki i mleka.

Olej kokosowy
Olej kokosowy staje się coraz bardziej popularny i z powodzeniem wypiera oliwę z oliwek. To właśnie ten tłuszcz jest nośnikiem smaku i wpływa na wyrazistość dania- szefowie kuchni przekonują nas o tym od dawna.
Olej kokosowy składa się z tłuszczów o prostej budowie, które są łatwiej przyswajalne dla organizmu, dzięki czemu nie pozostawia wielu produktów ubocznych, odkładających się w organizmie. Ma działanie oczyszczające organizm z toksyn i pomaga stracić na wadze. Olej kokosowy utrzymuje też właściwe nawilżenie skóry i wygładza ją. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów spowalnia powstawanie zmarszczek i starzenie się skóry.

olej-kokosowy

• Kalafior
Warzywo to bogate jest w witaminę C, prowitaminę A, witaminę K i witaminy z grupy B. Zawiera też znaczne ilości magnezu, wapnia, fosforu oraz żelaza i potasu. Ponadto jedzenie kalafiora wspomaga układ odpornościowy, ma działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i usprawnia pracę wątroby.

Orzechy nerkowca
Owoce nerkowca mają właściwości lecznicze, m.in. wspomagają układ kostny, wzmacniają zęby, włosy, paznokcie i zapobiegają miażdżycy.
Uważane są za najsmaczniejszy orzech świata. Jada się je przeważnie bez żadnego przetwarzania, jako przekąskę lub dodatek do ciast, sałatek i deserów.
Orzech nerkowca to stały składnik wielu potraw dalekowschodnich. Wykorzystywane są w produkcji likieru o nazwie „kraju”. Kaloryczność orzechów nerkowca: 553 kcal na 100 g. Co ciekawe, udowodniono, że zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach nerkowca obniża poziom złego cholesterolu.

orzechy-nerkowca2-c0b5306a7d01e24978ddd449ebe26762_158bb6

Warzywa, krojone we wstążki
W 2015 roku zapomnijmy o kostce, jeśli chcemy modnie pokroić warzywa. Teraz na topie są wstążki.
Sezonowe, najlepiej świeże jarzyny należy kroić w cienkie wstążki. Kolorowe kopczyki przypominające spirale, są ozdobą każdego talerza. Polewamy je dipem, tak jak sałatkę.

Rooibos
Jest toroślina, pochodzącą z Afryki Południowej, a jej polska nazwa brzmi „czerwony krzew”. Rooibos leczy trądzik i goi zewnętrzne, trudno gojące się rany.
Napar z tej rośliny ma nietypowy, ale charakterystyczny, mahoniowy kolor, a w jego smaku wyraźnie wyczuwa się cytrynę. Po dodaniu karmelizowanego cukru ma posmak miodu.
Szefowie kuchni są przekonani, że napar ten będzie hitem 2015 roku.
Co ciekawe, regularne i częste picie rooibosa przyczynia się do obniżenia nadciśnienia tętniczego. Ma też działanie rozkurczowe, poprawia nastrój oraz posiada właściwości kojące i uspokajające.

Nasiona chia
Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii. Są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 w optymalnych proporcjach dla organizmu. Zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga działanie układu trawiennego oraz poleca się je osobom, które zmagają się z otyłością.
Znajdziemy w nich sporą ilość antyutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość.

2884e142400fde4f_chia-seeds.jpg.xxxlarge_2x

A zdrowe produkty, które będą gościć w naszych kuchniach w 2015 roku, znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością:

cdz-logo

Wiesz już, co będzie królować w jedzeniu w kolejnym roku? Jeśli tak, już dziś możesz wybrać się na zakupy do sklepu ze zdrową żywnością i uzupełnić swoje zapasy. Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.