Leczenie antybiotykami jest skuteczne, jednak bywa, że lekarze decydują się na nie zbyt często. Trzeba powiedzieć sobie jasno, że antybiotyk wprawdzie może zwalczyć wywołujące choroby drobnoustroje, ale równie skutecznie niszczy pożyteczne bakterie znajdujące się w jelitach. Dobre bakterie wspomagają proces trawienia, syntezę witaminy B i umożliwiają utrzymanie odpowiedniego poziomu pH. Co się dzieje, gdy zdecydujemy się na leczenie antybiotykiem? Flora jelitowa zostaje zaburzona, na skutek czego mogą wystąpić biegunki, zaparcia, a nawet grzybice.
Dodatkowo organizm narażony jest na wystąpienie niedoborów witamin, a w konsekwencji na bardzo duże osłabienie. To właśnie dlatego tak istotne jest wspomaganie się w tym czasie probiotykami lub odpowiednią dietą, wzbogaconą o jogurty, kefiry, śmietanę (ponieważ zawierają one pałeczki kwasu mlekowego).
Rola probiotyków
Probiotyki to „żywe drobnoustroje”. Dostarczone we właściwej dawce wspomagają ludzki organizm. Jakie są zalety ich stosowania? Probiotyki m.in. wspomagają proces trawienia, neutralizują działanie toksyn, wytwarzają antyutleniacze i powstrzymują atak bakterii, koordynując układ odpornościowy człowieka.
Na szczególną uwagę zasługuje linia probiotyków Sunvio, zawierająca „ożywione” szczepy bakteryjne z rodziny Latobacillus i Bifidobacterium.
W czasie zwiększonej zachorowalności, warto sięgnąć po probiotyk Sunvio-owoce leśne. Można podawać go nawet dzieciom powyżej 3 roku życia, jest wskazany każdemu, kto boryka się z niską odpornością. Owoce leśne to ponadto źródło mnóstwa witamin, które wesprą osłabiony organizm i pomogą postawić go na nogi. Więcej o samych probiotykach tutaj.
Dieta na wzmocnienie
Dieta po przebytej chorobie jest bardzo istotna, powinna być bogata w składniki odżywcze, by w ten sposób wzmocnić osłabiony organizm. Co najlepiej wybrać? Przede wszystkim żywność świeżą i nie przetworzoną. Sprawdzą się w tej roli warzywa, ponieważ z jednej strony są lekkostrawne, z drugiej zaś sycące i zasobne w witaminy i mikroelementy. Warto też sięgnąć tradycyjnie po czosnek i cebulę, bo nie od dziś wiadomo, że posiadają one właściwości antybakteryjne.