Atopowe zapalenie skóry – kojąca dieta

Przypomina w dotyku papier, jest sucha, zaczerwieniona i podrażniona – skóra atopowa potrafi być niezwykle uciążliwa i trudna w codziennej pielęgnacji. To przypadłość, która dotyka tak wielu osób, że została określona mianem choroby cywilizacyjnej. Chorzy na atopowe zapalenie skóry (AZS) powinni unikać niektórych kosmetyków oraz środków czystości, które mogą zaostrzać objawy. Niezwykle ważna jest również prawidłowa dieta. Sprawdź jakich produktów spożywczych unikać, by złagodzić przebieg choroby.

  • Atopia, a atopowe zapalenie skóry
  • Rola diety w przebiegu choroby
  • Dieta eliminacyjna
  • Sztuczne dodatki do żywności
  • Cukier – Twój wróg
  • Poznaj Twoich sprzymierzeńców w walce z chorobą

Atopia to skłonność do występowania alergii atopowej uwarunkowana genetycznie. Nie oznacza to jednak, że każda osoba, która ma predyspozycje genetyczne do jej zaistnienia, będzie miała jej objawy. To czy one się ujawnią, zależy od wielu czynników. Najczęściej występującym objawem atopii jest właśnie atopowe zapalenie skóry. Przyjmuje się, że ujawnia się ono aż u 50% osób dotkniętych atopią. Inne objawy to: astma, pokrzywka, zapalenie spojówek, nieżyt nosa, gardła, uszu, zapalenie oskrzeli. Czynniki, które sprzyjają pojawieniu się choroby to stres, toksyny, infekcje, niektóre produkty spożywcze oraz związki chemiczne do nich dodawane (tj. konserwanty, sztuczne barwniki). Atopowe zapalenie skóry w większości przypadków daje o sobie znać już w pierwszym roku życia dziecka. Niestety towarzyszy przez całe życie. Charakteryzuje się występowaniem na skórze nieestetycznych zmian pęcherzykowo-grudkowych, swędzeniem i pieczeniem naskórka. AZS to choroba przewlekła i nawracająca. Przestrzeganie kilku podstawowych zasad żywieniowych pozwoli jednak złagodzić jej przebieg i wydłużyć okresy remisji.

atopowe zapalenie skóry

Rola diety w przebiegu choroby

Badania naukowe pozwoliły wyodrębnić aż 170 różnych rodzajów pokarmów odpowiedzialnych za reakcje alergiczne. Nadwrażliwość na te produkty może dotyczyć różnych narządów, ale najczęściej ukazuje się ona w postaci zmian skórnych. Nie ma wątpliwości, że czynniki pokarmowe nasilają stany zapalne skóry. Duże znaczenie ma tutaj bariera śluzówkowa przewodu pokarmowego. To ona w pierwszej kolejności styka się z alergenami. Czynniki, które mogą zwiększać przepuszczalność alergenów w jelitach to stany zapalne śluzówki, infekcje pasożytnicze i wirusowe, spożywanie alkoholu. U dorosłego człowieka bardzo trudno ocenić wpływ danego alergenu na kondycję skóry z uwagi na ich ilość dostarczaną z pożywieniem. Jedynym rozwiązaniem jest więc dieta eliminacyjna, która polega na restrykcyjnym unikaniu określonych produktów spożywczych, a następnie porównywaniem stanu skóry z kondycją w jakiej była przed wprowadzeniem diety. To pozwala stwierdzić, który składnik wywołuje reakcję uczuleniową.

Atopowe zapalenie skóry a dieta eliminacyjna

Do najczęściej uczulających produktów spożywczych zalicza się białka mleka krowiego, białka jaj kurzych, orzechy, pszenicę, nasiona soi oraz owoce morza. Nadwrażliwość na niektóre składniki może jednak zmieniać się wraz z wiekiem. Przeważnie zanika, gdy układ immunologiczny i pokarmowy w pełni się rozwinie tj. między 3, a 8 rokiem życia. Nie oznacza to jednak, że należy opóźniać podawanie produktów potencjalnie alergennych dzieciom. Wręcz przeciwnie. Takie działanie może zwiększać ryzyko wystąpienia uczulenia. Dieta eliminacyjna powinna więc mieć swoje mocne uzasadnienie. Same wyniki testów skórnych nie są wystarczającym powodem do jej wprowadzenia.  Należy więc obserwować reakcje organizmu po spożyciu konkretnych produktów przez okres od 2 do 4 tygodni. Nasilenie świądu skóry, obrzęków, wysiewów w postaci bąbli pokrzywkowych to znak, aby zacząć wprowadzać ograniczenia do swojej diety. W diagnostyce pomocne może okazać się prowadzenie dzienniczka, w którym będziemy notować spożyte pokarmy i objawy im towarzyszące.

sztuczne dodatki do żywności

Sztuczne dodatki do żywności

Wszelkiego rodzaju wzmacniacze smaku, sztuczne ulepszacza, barwniki i konserwanty mogą nasilać objawy atopowego zapalenia skóry. Unikaj produktów, które mają długi i skomplikowany skład. Przykładem dodatków spożywczych, których należy się wystrzegać przy atopii jest glutaminian sodu obecny m.in. w kostkach rosołowych, chipsach, niektórych mieszankach przypraw. Omijaj również szerokim łukiem produkty zawierające w swoim składzie benzoesan sodu (dodatek do dżemów i sosów). Niebezpieczny jest także dwutlenek siarki – powszechny składnik wielu koncentratów oraz win. Okazuje się, że jeśli cierpisz na AZS może Ci zaszkodzić nawet guma do żucia. Odpowiedzialny jest za to sorbitol. Wnikliwe studiowanie etykiet to gwarancja świadomego wyboru. Takie zakupy powinny wejść Ci w nawyk.

Cukier – Twój wróg

Nie jest dobra wiadomość dla łasuchów. Cukry proste, które pochodzą z żywności wysoko przetworzonej powinny zostać wyeliminowane z diety osoby cierpiącej na AZS. Chodzi więc nie tylko o biały cukier, ale także sacharozę, maltozę, dekstrozę, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, dekstryny i słody. Czym zastąpić słodkie ciasta, ciasteczka i inne łakocie, które sprawiają tyle przyjemności? Sięgaj po owoce i warzywa jak najczęściej. Zamiennikiem niezdrowych przekąsek niech będą desery i koktajle przygotowywane z sezonowych owoców. Naturalna słodycz nie tylko ukoi podrażnioną skórę, ale zadba również o dobrą kondycję całego organizmu.

poznaj swoich sprzymierzeńców w walce z chorobą

Atopowe zapalenie skóry – poznaj swoich sprzymierzeńców w walce z chorobą

W diecie osoby chorej na AZS około 80% spożywanych pokarmów powinny stanowić produkty alkalizujące, pozostałe 20% – produkty zasadowe. To pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i przyczynić się do złagodzenia objawów choroby. Do produktów alkalizujących zalicza się m.in. liście warzyw (zwłaszcza szpinak, jarmuż, liście buraka, natka pietruszki). Możesz przygotować z nich pyszny koktajl. Twoim sprzymierzeńcem w walce z AZS będą również produkty niskoalergiczne. To tej kategorii należą marchew, jabłka, gruszki, kapusta, brukselka, seler, cukinia, banany, jagody i morele. Każdy atopik powinien zadbać również o swoją odporność, a pomóc w tym może przyjmowanie probiotyków. To tzw. „dobre bakterie”, które łagodzą stany zapalne i mobilizują organizm do produkcji przeciwciał oraz białych krwinek. Te z kolei zapobiegają wystąpieniu nadmiernej reakcji alergicznej.

Właściwości przeciwzapalne mają również niektóre przyprawy. Wśród nich króluje pod tym względem kurkuma nazywana naturalnym antybiotykiem. Warto także sprawdzić działanie herbaty Oolong. W sklepach znajdziemy ją również pod nazwą niebieska, turkusowa lub smocza herbata. Z uwagi na to, że zawiera w sobie potężną dawkę przeciwutleniaczy, może okazać się pomocna w łagodzeniu objawów AZS. Owocowo-kwiatowy posmak herbaty Oolong powinien przypaść do gustu każdemu.

Atopowe zapalenie skóry – podsumowanie

Jesteśmy tym co jemy. Okazuje się, że dieta nie tylko wpływa na nasze samopoczucie, ale może także pomóc uporać się z objawami wielu chorób. Należy do nich m.in. atopowe zapalenie skóry. Chociaż dieta eliminacyjna wymaga od chorego wielu wyrzeczeń, może znacząco poprawić komfort życia. Słuchaj swojego organizmu, obserwuj objawy i wybieraj to, co dla Ciebie najlepsze. Weź AZS w swoje ręce.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *