Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I jak możemy wykorzystać je w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat awokado znajdziesz w dalszej części artykułu.
Awokado od kilku lat cieszy się rosnącą popularnością. Wszystko to za sprawą nie tylko jego wyjątkowego smaku, ale również bogatej zwartości cennych kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Idealnie sprawdza się w roli dodatku do kanapek i pożywnego koktajlu, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i zwiększyć efektywność procesu odchudzania. A jakie inne, cenne właściwości skrywa w sobie awokado?
Awokado – jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?
Awokado, mimo iż jest owocem, nie zawiera w sobie dużej ilości cukrów prostych. Niemniej jednak, może pochwalić się bogatą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-9, omega-3 i omega-6. W związku z tym, niniejszy owoc przyczynia się do zwiększonego przyswajania cennych witamin i składników odżywczych zawartych w warzywach (na przykład pomidorach). Dodatkowo, awokado jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu całą masę cennych minerałów, wśród których możemy wyróżnić:
- wapń;
- żelazo;
- magnez;
- fosfor;
- potas;
- sód;
- cynk.
Awokado – jak w prawidłowy sposób je przechowywać?
Wybierając dojrzałe owoce awokado, bez przeszkód możesz przechowywać je w lodówce przez dwa, a nawet trzy dni. Niemniej jednak, jeśli przetniesz je na pół, warto przed włożeniem do chłodziarki skropić je odrobiną soku z cytryny, a następnie przykryć folią spożywczą.
Jeśli Twoje awokado jest jeszcze twarde i zależy Ci na przyspieszeniu procesu jego dojrzewania, zamknij owoc w papierowej torbie i przechowuj go w temperaturze pokojowej przez około dwa dni. Innym sposobem na długie przechowywanie awokado jest przygotowanie z niego purée pół na pół z sokiem z cytryny. Wówczas bez przeszkód możemy trzymać je w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy.
Awokado – jak je podawać?
Awokado możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi ono zarówno doskonałą bazę do kanapek, jak i niezrównany składnik pysznych sałatek owocowych. Dodatkowo, niniejszy owoc może być idealnym składnikiem odżywczego koktajlu lub pasty jajecznej. Okazuje się również, że awokado wspaniale łączy się ze smakiem tłustych ryb morskich, takich jak łosoś, czy tuńczyk. W takim towarzystwie jest ono w stanie dostarczyć do naszego organizmu jeszcze większą ilość niezbędnych składników odżywczych.