Baba Wielkanocna to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych.
Babka migdałowa – łączy w sobie zdrowie i tradycję. Jest wykonana z mąki bezglutenowej o niskim indeksie glikemicznym.
Jej smak zawdzięczamy zarówno mące migdałowej jak i odrobinie pasty migdałowej.
Babka jest bardzo prosta w wykonaniu, robi się szybko, piecze krótko. A jej idealny, lekko wilgotny smak – zaskoczy nie tylko nas. Zapraszamy!
Składniki:
- 3 jaja nieduże
- 80 g masła
- 200 g mąki migdałowej
- 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)
Wykonanie:
Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
Smacznego.