Babka Wielkanocna migdałowa – przepis

Baba Wielkanocna to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych.

Babka migdałowa – łączy w sobie zdrowie i tradycję. Jest wykonana z mąki bezglutenowej o niskim indeksie glikemicznym.
Jej smak zawdzięczamy zarówno mące migdałowej jak i odrobinie pasty migdałowej.
Babka jest bardzo prosta w wykonaniu, robi się szybko, piecze krótko. A jej idealny, lekko wilgotny smak – zaskoczy nie tylko nas. Zapraszamy!

 

Babka migdałowa

Składniki:

  • 3 jaja nieduże
  • 80 g masła
  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)

Wykonanie:

Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
Smacznego.

ciasto migdałowe

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.