Banany – dlaczego warto je jeść?

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I dlaczego warto wykorzystywać je nie tylko w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat bananów znajdziesz w dalszej części tekstu.

Banany, choć przez lata różnie o nich mówiono, stanowią cenny element zdrowej diety. Są one prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Sprawdzają się doskonale jako przekąska między posiłkami, dodatek do ciast, czy główny składnik sycących koktajli owocowo-warzywnych. A co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat tych smacznych owoców?

Banany – poznaj ich najcenniejsze wartości odżywcze

W jednej porcji (100 gramach) tych żółtych owoców znajdziemy około 90 kalorii; blisko 1 gram białka; zaledwie 0,33 grama tłuszczu; aż 22,90 gramów węglowodanów (w tym około 12,2 gramów cukrów prostych) oraz 2,6 grama błonnika. Ponadto, w porcji surowych bananów znajdziemy:

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witamina A;
  • Witaminy z grupy B (w tym: witamina B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy);
  • Witamina C;
  • Witamina E;
  • Witamina K.

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Potas (prawie 385 mg/100g);
  • Magnez;
  • Fosfor;
  • Wapń;
  • Sód;
  • Żelazo; oraz
  • Cynk.

Banany – jakie są ich właściwości zdrowotne?

Za sprawą cennych wartości odżywczych w nich zawartych, banany stanowią ważny element diety opartej o zasady zdrowego odżywiania. Okazuje się, że ich regularne spożywanie może wpływać na:

Obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób nowotworowych: między innymi nowotworów nerek oraz okrężnicy;

Wspomożenie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego: za sprawą bogatej zawartości witamin z grupy B, potasu oraz magnezu;

Ochronę układu sercowo-naczyniowego: wpływając między innymi na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz zmniejszenie ciśnienia tętniczego;

Wspomożenie leczenia chorób w obrębie układu pokarmowego: między innymi poprzez ochronę błony śluzowej żołądka oraz niszczenie bakterii HP (biorących udział w powstawaniu choroby wrzodowej żołądka oraz refluksu).

Dodatkowo, regularne spożywanie bananów może przyczynić się do:

  • Zahamowania uporczywej biegunki;
  • Wzmocnienia układu odpornościowego w walce ze szkodliwymi wirusami;
  • Zniesienia problemu uporczywych wzdęć (zielone banany).

Banany – jak wykorzystać je w naszej kuchni?

Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, banany są również niezwykle smaczne. Dlatego też, chętnie wykorzystujemy je w naszej kuchni. Stanowią one doskonały dodatek do pełnej cennych wartości odżywczych owsianki i mogą być składnikiem odżywczych koktajli owocowo-warzywnych. Dodatkowo, niniejsze owoce mogą stanowić smaczny zamiennik dla jajka, podczas przygotowywania ciast i deserów wegańskich. Tego lata spróbuj przygotować również pożywne, domowe lody z dodatkiem mleka kokosowego, miodu i orzechów włoskich.

Banany – poznaj ich niecodzienne zastosowanie

Jak się okazuje, banany znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w naszej kuchni. Skórka niniejszych owoców doskonale nadaje się do:

  • Wybielania zębów;
  • Łagodzenia swędzenia po ukąszeniu komara;
  • Leczenia zmian skórnych w postaci kurzajek;
  • Konserwacji produktów wykonanych ze skóry;
  • Nawożenia roślin doniczkowych.

Ponadto, banany stanowią również częsty składnik odżywczych maseczek przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy.

UWAGA! Mimo faktu, iż banany stanowią zdrowy element naszej diety, posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG). Dlatego też, niniejsze owoce nie powinny być spożywane przez osoby, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.