Batoniki z masłem orzechowym, które dziś Wam proponujemy świetnie nadadzą się do porannej kawy w domu i w pracy. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymagają pieczenia. Wprawdzie są kaloryczne, ale warto czasami pozwolić sobie na chwilę przyjemności… Nic tak nie cieszy jak własnoręcznie przyrządzony smakołyk. Samodzielne wykonanie daje mnóstwo satysfakcji, a do tego mamy pewność, że składniki, których użyliśmy są świeże, zdrowe i nie zawierają konserwantów.
Batoniki z masłem orzechowym i bakaliami (przepis)
Składniki:
masło 100 g
cukier 3/4 szklanki
mleko 1/4 szklanki
laska wanilii 1/2 sztuki
masło orzechowe 150 g
płatki owsiane 3 szklanki
ryż preparowany 2 szklanki
żurawina suszona 80 g
Przygotowanie:
Masło należy roztopić w rondelku. Gdy się rozpuści dodaj cukier, mleko i wanilię (możesz użyć zamiennie aromatu waniliowego). Mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.
Do gorącej masy dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane i żurawinę. Wymieszaj aż masa dokładnie się połączy. Dosyp stopniowo preparowane ziarna ryżu. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.
Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na niego masę. Powstałą masę batonikową trzeba schłodzić w lodówce przez 4 h (najlepiej pozostawić na całą godzinę). Pokrój i jedz do woli!
Dlaczego warto wypróbować?
Żurawina – owoce żurawiny są niskokaloryczne. Zawierają duże ilości witamin (A,B,C), soli mineralnych, błonnika oraz związków bioaktywnych, które warunkują działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. W ten sposób żurawina działa profilaktycznie w walce z infekcjami dróg moczowych. Przeciwutleniacze zapobiegają infekowaniu bakterii w układzie moczowym.
Płatki owsiane – są źródłem cennych kwasów tłuszczowych, błonnika i wielu witamin z grupy B.
Ryż preparowany – zawiera kwas foliowy, witaminę B1 (Tiaminę), B6, E oraz PP (Niacynę).