Osoby, które na co dzień uprawiają intensywną aktywność fizyczną, muszą dostarczyć do swojego organizmu większą ilość kalorii niż przeciętna osoba. Ważne jest, aby źródłem energii w diecie sportowca były wartościowe produkty pochodzenia naturalnego, które są w stanie zapewnić dowóz nie tylko niezbędnych składników odżywczych, ale również wartościowych witamin i minerałów wspierających funkcjonowanie całego organizmu. Czy daktyle są dobrym źródłem energii dla sportowców? I jak przygotować smaczne batony energetyczne z naturalnych i łatwo dostępnych produktów? Odpowiedzi na te pytania oraz zdrowych inspiracji szukaj w dalszej części tekstu!
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy daktyle suszone są dobrym źródłem energii dla sportowców;
- Jak przygotować pyszne batony energetyczne z dodatkiem daktyli;
- Czy orzechy nerkowca stanowią dobre źródło białka;
- Jak przyrządzić kruche batoniki z dodatkiem orzechów nerkowca;
- Dlaczego warto włączyć spirulinę do diety sportowca;
- Jak przygotować smaczne batony energetyczne z dodatkiem spiruliny.
Czy daktyle suszone są dobrym źródłem energii dla sportowców?
Daktyle suszone (jak i te w formie surowej) uznawane są za jedno z najlepszych źródeł energii dla sportowców. W krótkim czasie są one w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą ilość cukrów prostych, które są niezbędne podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niezbędnej energii, niniejsze owoce są w stanie zapewnić nam dowóz innych wartościowych składników. Wśród nich wyróżniamy: błonnik, jak również witaminy z grupy B oraz potas. W związku z tym, włączenie daktyli do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, wpływa na nasze dobre samopoczucie oraz na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.
Jak przygotować pyszne batony energetyczne z dodatkiem daktyli?
Jakich składników potrzebujesz:
- Około 300g suszonych daktyli bez pestek;
- Około 100g orzechów włoskich;
- 2 łyżek masła orzechowego (o dobrym składzie);
- 2 łyżek kakao (lub karobu);
- 1 garści świeżych malin.
Sposób przygotowania:
Krok I: Daktyle zalej szklanką gorącej wody i odstaw na około 10 minut;
Krok II: Do kielicha blendera przełóż: obrane i pokruszone orzechy włoskie, masło orzechowe, kakao oraz namoczone daktyle;
Krok III: Zmiksuj całość na gładką masę;
Krok IV: Do otrzymanej masy dodaj lekko rozgniecione maliny i wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;
Krok V: Uformuj batoniki przy pomocy dłoni;
Krok VI: Uformowane batoniki przełóż do lodówki na około 2 godziny.
Czy orzechy nerkowca stanowią dobre źródło białka?
Orzechy nerkowca zajmują ważne miejsce w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. W 100 gramach niniejszych bakalii znajdziemy ponad 18 gramów białka. Warto również wiedzieć, że orzechy nerkowca skrywają w sobie całą masę cennych dla zdrowia witamin i minerałów, wśród których wyróżniamy: witaminę K, witaminę E oraz liczne witaminy z grupy B. Ponadto, orzechy te zawierają dużą ilość magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Dlatego też, spożywanie nerkowców, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania układu krążenia, jak również układu nerwowego.
Jak przyrządzić kruche batoniki z dodatkiem orzechów nerkowca?
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 szklanki orzechów nerkowca;
- ½ szklanki ziaren słonecznika;
- 1 szklanki migdałów;
- ½ szklanki sezamu;
- 1 szklanki ciętej żurawiny suszonej;
- ½ szklanki pestek dyni;
- 3 łyżek masła klarowanego;
- 3 łyżek miodu gryczanego.
Sposób przygotowania:
Krok I: Orzechy oraz pestki przełóż do blendera, a następnie rozkrusz je na mniejsze kawałki;
Krok II: Do pokruszonych składników dodaj pociętą suszoną żurawinę;
Krok III: W niewielkim garnuszku roztop masło klarowane wraz z miodem;
Krok IV: Zalej pokruszone składniki ciepłym masłem z miodem;
Krok V: Wymieszaj dokładnie składniki i przy pomocy dłoni uformuj batoniki;
(Jeśli masa będzie zbyt sypka, możesz dodać odrobinę mleka)
Krok VI: Przykryj blachę papierem do pieczenia;
Krok VII: Przełóż batoniki na blachę i rozgrzej piekarnik do 180oC;
Krok VIII: Piecz batoniki przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Dlaczego warto włączyć spirulinę do diety sportowca?
Spirulina z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem sportowców, jak również miłośników zdrowego stylu życia. Nic w tym dziwnego, albowiem skrywa ona w swoim składzie całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co ciekawe, spirulina odpowiedzialna jest również za usuwanie z organizmu nadmiaru szkodliwych substancji (w tym metali ciężkich). Dzięki temu, włączenie niniejszego produktu do zdrowej diety sprzyja poprawie samopoczucia, a tym samym zwiększa nasze predyspozycje do uprawiania intensywnego wysiłku fizycznego.
Jak przygotować smaczne batony energetyczne z dodatkiem spiruliny?
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 15 daktyli bez pestek;
- ½ szklanki kaszy jaglanej;
- ½ szklanki migdałów;
- ½ szklanki orzechów nerkowca;
- ½ szklanki sezamu;
- ½ szklanki suszonych jagód goji;
- 3 łyżek oleju kokosowego;
- 1 łyżki spiruliny w proszku;
- Szczypty soli kłodawskiej.
Sposób przygotowania:
Krok I: Namocz daktyle w misce z ciepłą wodą;
Krok II: Przepłucz, a następnie ugotuj kaszę jaglaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
Krok III: Pokrusz migdały oraz orzechy;
Krok IV: Do kielicha blendera przełóż: namoczone daktyle, ugotowaną kaszę jaglaną oraz pokruszone orzechy, migdały i nasiona sezamu;
Krok V: Zmiksuj składniki na gładką masę;
Krok VI: Rozgrzej olej w garnuszku, dodaj do składników w blenderze i dokładnie wymieszaj całość;
Krok VII: Do przygotowanej masy dodaj łyżeczkę spiruliny, szczyptę soli oraz pocięte jagody goji;
Krok VIII: Z otrzymanej masy uformuj batoniki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
Krok IX: Włóż batoniki do lodówki na około 2-3 godziny lub do zamrażarki na około 45 minut.
Podsumowanie
Dieta osoby, która na co dzień wykazuje się wysoką aktywnością fizyczną, powinna być nie tylko bogatokaloryczna, ale również składać się z cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego też, warto wykorzystać w swojej diecie cenne dary natury, takie jak orzechy, suszone owoce i algi morskie.