Bezglutenowa pizza to marzenie wszystkich osób chorych na celiakię, którzy wraz z wiadomością o swojej dolegliwości dowiadują się o tym, że być może już nigdy nie będą mogli spróbować wielu tradycyjnych potraw.
Na szczęście, dzięki szerokiemu wyborowi mąk i kasz bezglutenowych powstaje mnóstwo sprawdzonych przepisów na dania, które mogą spożywać osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Dzięki temu nawet choroba trzewna nie musi być uciążliwym ograniczeniem diety.
FIT BEZGLUTENOWA PIZZA Z NASIONAMI CHIA
Składniki na ciasto:
- 0,5 szklanki komosy ryżowej
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól himalajska drobna i świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatki:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka pieczarek
- garść pomidorów koktajlowych
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- świeża bazylia do smaku
Sposób przygotowania:
Komosę moczymy w zimnej wodzie około 7 godzin, następnie odcedzamy i ponownie dolewamy wodę, aby stanowiła taką samą objętość jak kasza. Dodajemy nasiona chia, proszek do pieczenia i sól himalajską do smaku.
Całość miksujemy tak, aby uzyskać gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce wyłożonej silikonowym i natłuszczonym olejem papierem do pieczenia rozprowadzamy masę na 0,5–1 cm, w zależności, jaką grubość ciasta preferujemy. Pieczemy przez kwadrans. Po upływie tego czasu wyciągamy blat i układamy na nim wszystkie dodatki. Rozsmarowujemy sos, układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez kolejne 10 min.
Na samym końcu układamy plastry szynki, pomidory i posypujemy świeżą bazylią.
(źródło: „Moda na Zdrowie”, nr 3/2017)