Osoby cierpiące na celiakię lub inne alergie i nietolerancje pokarmowe również mogą dobrze skomponować menu i cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Dziś polecamy do wypróbowania przepis na bezglutenowe ciasto z użyciem mąki gryczanej i ryżowej. Składniki wystarczą na przygotowanie ok. 12 porcji.
PRZEPIS NA CIASTO GRYCZANE BEZGLUTENOWE
Składniki
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 3 jajka
- 20 g mielonego siemienia lnianego ViVio
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 g nektarynek
- 60 g oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- aromat wanilinowy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misce i miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siemię lniane oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy olej oraz sok z cytryny – ponownie miksujemy.
Nektarynki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie przesypujemy mąką. Wsypujemy je do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, pieczemy ok. 45 min.