Bezglutenowe ciasto gryczane do kawy i nie tylko!

Osoby cierpiące na celiakię lub inne alergie i nietolerancje pokarmowe również mogą dobrze skomponować menu i cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Dziś polecamy do wypróbowania przepis na bezglutenowe ciasto z użyciem mąki gryczanej i ryżowej. Składniki wystarczą na przygotowanie ok. 12 porcji.

PRZEPIS NA CIASTO GRYCZANE BEZGLUTENOWE

Składniki

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 20 g mielonego siemienia lnianego ViVio
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 200 g nektarynek
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • aromat wanilinowy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misce i miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siemię lniane oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy olej oraz sok z cytryny – ponownie miksujemy.

Nektarynki obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie przesypujemy mąką. Wsypujemy je do masy i delikatnie mieszamy łyżką.

Masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, pieczemy ok. 45 min.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.