Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową – wypróbuj przepis!

Komosa ryżowa z natury jest ziarnem bezglutenowym i z tego powodu może uzupełniać posiłki chorych na celiakię lub cierpiących na inne nietolerancje pokarmowe związane z glutenem. Pod względem odżywczym jest bardzo bogata, zawiera lizynę, witaminy oraz sole mineralne, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik.

W połączeniu z mąką kokosową tworzy doskonałą, bazową mieszankę do ciast bezglutenowych.

Ksylitol użyty do posłodzenia naszego ciasta to słodzik, który jest dużo mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, a więc mamy gwarancję, że przygotowujemy wypiek dietetyczny. Niski IG skłania do używania ksylitolu również przez diabetyków.

Ciasto świetnie prezentuje się upieczone na okrągłej formie tortowej. Przepis jest dość łatwy w przygotowaniu, można go szybko wykonać i delektować się domowym wypiekiem przy porannej kawie.

Tortownica o średnicy 18–20 cm

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.

(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.