Kopytka to popularne danie w polskiej kuchni. Lubią je zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Są łatwe w przygotowaniu i sycące. Istnieje szeroki wybór dodatków do kopytek, takich jak: sery, sosy, szpinak itp. Kopytka mogą też być składnikiem innych potraw, np. gulaszu.
Tradycyjne kopytka nazywane są też szagówkami. Wyrabia się je z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj, soli i przypraw.
A u nas tym razem kopytka w innej wersji – bezglutenowej i z dodatkiem parmezanu. Jeśli z jakiegoś powodu eliminujecie gluten z diety to ten przepis pomoże przygotować pyszne danie.
Bezglutenowe kopytka z parmezanem
Składniki:
1 kg i 20 dag ziemniaków
1 jajko
20 dag mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag parmezanu
10 dag szynki parmeńskiej
5 dag masła klarowanego
2 gałązki rozmarynu
Sól i pieprz do smaku
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Osączyć, ciepłe obrać, przecisnąć przez praskę i ostudzić. 3 dag parmezanu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką ryżową i ziemniaczaną i startym parmezanem. Stolnice posypać mąką i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części i z każdej uformować wałek, lekko go spłaszczyć i pokroić na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 min. do wypłynięcia.
Rozmaryn opłukać. Masło rozgrzać, dodać gałązki rozmarynu i kopytka, zrumienić. Nałożyć na talerz, doprawić pieprzem, dodać szynkę parmeńską i wiórki parmezanu. Udekorować resztą rozmarynu.
Smacznego!
A Ty? Lubisz kopytka? Z jakimi dodatkami najczęściej je jesz? Podziel się swoją opinią w komentarzu!