Bezglutenowe święta – jak ugościć osobę zmagającą się z objawami choroby trzewnej przy świątecznym stole?

Szacuje się, iż choroba trzewna (celiakia) może dotyczyć nawet 1 % polskiej populacji. Mimo to, zaburzenie to ciągle pozostaje niezrozumiane przez wielu z nas, a konieczność spożywania bezglutenowych posiłków jest traktowana jak chwilowa moda. Niestety, celiakia dla wielu osób oznacza walkę z uporczywymi, a nawet zagrażającymi życiu konsekwencjami, a jedynym, skutecznym sposobem jej leczenia jest przestrzeganie zasad dobrze zbilansowanej diety bezglutenowej. Dlatego też, w poniższym artykule postanowiliśmy opracować krótki poradnik, dzięki któremu łatwiej będzie nam przygotować bezpieczne dania dla naszych bliskich, którzy zmagają się z problemem choroby trzewnej. Na czym polega celiakia? I jak przyrządzić bezglutenowe pierniczki? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czym jest choroba trzewna (celiakia)?
  • Jakich zasad należy przestrzegać podczas przygotowywania posiłków dla osób zmagających się z problemem celiakii?
  • Jak przygotować bezglutenowe pierniczki?
Czym jest choroba trzewna (celiakia)?

Czym jest choroba trzewna (celiakia)?

Celiakia (nazywana także chorobą trzewną) jest zaburzeniem charakteryzującym się trwałą, glutenozależną enteropatią jelita cienkiego. Jest to choroba autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym. Odznacza się ona trwałą nietolerancją glutenu (tj. białka zapasowego występującego w większości zbóż, na przykład: pszenicy, życie, jęczmieniu). W przypadku niniejszego zaburzenia, gluten zaczyna wykazywać działanie toksyczne na organizm człowieka i w efekcie prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego oraz wypustek błony śluzowej, pośredniczącej we wchłanianiu składników odżywczych wraz z pożywieniem.

Celiakia może pojawić się w każdym wieku. Najczęściej wykrywana jest ona wśród osób pomiędzy 30 a 50 rokiem życia. Niemniej jednak, zdarzają się przypadki, w których choroba trzewna rozpoznawana jest u pacjentów powyżej 80 roku życia. Co ciekawe, kobiety zmagają się z celiakią prawie dwa razy częściej niż mężczyźni. Niestety, w Polsce wiele osób zmaga się z objawami niniejszej choroby nie mając na ten temat świadomości.

Nieleczona choroba trzewna wiąże się z występowaniem licznych objawów. Na przykład: silnych bólów i wzdęć brzucha, biegunek, znaczną utratą masy ciała, niskim wzrostem u dzieci, zaburzeniami nastroju (w tym depresją), uporczywą anemią oraz zespołem złego wchłaniania.

bezglutenowe święta

Jakich zasad należy przestrzegać podczas przygotowywania posiłków dla osób zmagających się z problemem celiakii?

Przygotowywanie bezglutenowych posiłków wymaga od nas nie tylko odpowiedniego doboru produktów, ale również wiedzy. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie 5 najważniejszych zasad, którymi należy kierować się podczas przyrządzania świątecznych dań dla osób zmagających się z objawami choroby trzewnej.

1: upewnij się, że wybrane przez Ciebie produkty (w tym przyprawy) pozbawione są nawet najmniejszych ilości glutenu. W tym celu wybieraj żywność ze znakiem przekreślonego kłosa, lub wyraźną informacją o braku zawartości glutenu;

2: przygotowuj posiłki bezglutenowe przy użyciu osobnych naczyń, garnków, a nawet sztućców. Ponadto, wydziel osobne strefy w kuchni do przygotowywania posiłków bezglutenowych. Podczas przyrządzania wigilii, wszystkie posiłki bezglutenowe warto wykonać w pierwszej kolejności.

3: układając dania na świątecznym stole oddal od siebie te tradycyjne od tych, które nie zwierają w swoim składzie glutenu. Możesz również odróżnić je od siebie stosując inne kolory naczyń;

4: komponuj posiłki ze świeżych warzyw, kasz bezglutenowych oraz produktów, które zawierają w swoim składzie duże ilości niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów;

5: zarówno produkty, jak i przygotowane już posiłki, przechowuj jak najdalej od siebie. Żywność bezglutenową najlepiej jest przechowywać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach i na osobnych półkach w lodówce.

Jak przygotować bezglutenowe pierniczki?

Jak przygotować bezglutenowe pierniczki?

Przygotowywanie bezglutenowych słodkości wbrew pozorom nie jest takie trudne. Pamiętaj jednak o przestrzeganiu powyższych zasad.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 500g bezglutenowej mąki gryczanej;
  • 150g masła sklarowanego;
  • 125g cukru kokosowego;
  • 125g płynnego miodu gryczanego;
  • 2 łyżeczek bezglutenowej przyprawy korzennej do piernika;
  • 1 łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżek kakao (lub karobu);
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • 2 żółtek jaj.

Sposób przygotowania:

I: Do małego garnka przełóż: masło sklarowane, miód, przyprawę korzenną, cynamon oraz kakao. Przełóż garnek na mały ogień, a następnie mieszaj, aż do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Następnie, odstaw je do ostygnięcia;

II: Do ostygniętej masy dodaj żółtka;

III: Mąkę gryczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie połącz z masą miodową;

IV: Wyrabiaj cisto tak długo, aż stanie się jednolite i sprężyste. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę słodkiej śmietany lub wybranego mleka;

V: Przełóż ciasto do lodówki na około 60 minut, a następnie rozwałkuj je cienko i wytnij pierniczki o dowolnym kształcie;

VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz je przez około 10-15 minut.

Bezglutenowe święta – podsumowanie

Przygotowywanie świątecznych posiłków bezglutenowych nie jest łatwe. Niemniej jednak, w przypadku choroby trzewnej jest niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Dlatego też, jeśli zmagasz się z niniejszą chorobą lub będziesz gościć przy świątecznym stole bliskich, u których rozpoznano celiakię, pamiętaj, że przygotowywanie bezglutenowych posiłków wymaga przestrzegania rygorystycznych zasad, które są gwarantem zdrowia.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.