Bezglutenowy chleb z batatami i siemieniem lnianym!

Ten przepis na chleb zaskakuje niecodziennym połączeniem składników. Bo któż by pomyślał, że można stworzyć pieczywo z ziemniaków, cynamonu i kokosa? W kuchni wcale nie trzeba się ograniczać, a bujna wyobraźnia jest atutem, kiedy działa na korzyść tworzonych przez nas potraw.

To wersja chleba bez glutenu, stworzona specjalnie po to, by każdy (nawet cierpiący na celiakię) mógł jej spróbować.  Jest bogactwem składników odżywczych i świetnie nadaje się na śniadanie.

Bataty to „zdrowsza wersja” ziemniaków, która obfituje witaminę E, B, C oraz beta-karoten.

Do przygotowania potrzebujemy blachy keksówki.

Bezglutenowy chleb z batatami i siemieniem lnianym

 

Składniki:

  • 2 bataty (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka masła orzechowego ViVio smooth 100%
  • 4 łyżki masła (bez soli)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • odrobina soli himalajskiej drobnej (do kupienia tutaj)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w kostkę bataty umieszczamy w garnku, zalewamy wodą o gotujemy, aż zmiękną. Odlewamy wodę i ugniatamy, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

W rondelku roztapiamy masło, a w osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce ubijamy jajka, dodajemy do nich ziemniaki, masło orzechowe i roztopione wcześniej masło. Powoli wsypujemy suche składniki, cały czas mieszając. Formę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, pieczemy chleb 45-60 min (pod koniec należy patyczkiem sprawdzać czy jest już gotowy i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas pieczenia).

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.