Produkty BIO najwyższej jakości, znakowane są unijnym logo żywności ekologicznej. Oznacza to, że co najmniej 95% składników naszych produktów jest ekologicznych.
BIO herbata matcha jest rodzajem zielonej herbaty uzyskiwanej z liści Tencha. Ten rodzaj herbaty uznaje się za jeden z najzdrowszych. Matcha jest źródłem antyoksydantów, które mają działanie zapobiegające rozwojowi raka, chorób układu krążenia, cukrzycy.
Herbata Matcha posiada w swym składzie 137 razy więcej przeciwutleniaczy, niż zwykła zielona herbata. Picie herbaty Matcha wspomaga proces odchudzania. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich związków EGCG, które poprawiają przemianę materii.
Stosowanie
Proszek herbaty Matcha świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni. Można użyć go do przyrządzenia smoothie, matcha latte (matcha z mlekiem).
Pełna wersja
Do przygotowania Matchy Tee w oryginalnej wersji potrzeba specjalnej czarki (matchawan), chashaku – jest to specjalna bambusowa czarka do nakładania matchy, chasen – bambusowa miotełka / trzepaczka do ubijania matchy oraz sitka do przesiania herbaty przed zaparzeniem.
Płaską łyżeczkę Matcha Tee wsyp do miseczki, czarki, zalej 150-200 ml wody (nigdy wrzątkiem, woda powinna mieć temperaturę 70-90*C). Następnie mieszaj miotełką bambusową herbatę energicznymi ruchami, do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku, a na wierzchu powinno się uzyskać piankę.
Skrócona wersja
1 łyżeczkę herbaty Matcha Tee wsyp do miseczki i zalej świeżo ugotowaną, ostudzoną do 80-90°C wodą. Spień bambusową trzepaczką.