Produkt pochodzi z upraw ekologicznych i jest bezglutenowy.
Sorgo wywodzi się z tropikalnych terenów Afryki, a wyglądem zbliżone jest do kukurydzy. Jest zbożem bezpiecznym dla alergików, chorych na celiakię i cierpiących na nietolerancje pokarmowe.
Roślina ta uprawiana była już tysiące lat temu w Etiopii. Niekiedy nazywano ją afrykańskim prosem. W smaku jest delikatne, wyczuwalna jest lekko orzechowa nuta.
Co zawiera sorgo?
- błonnik
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- białko
- aminokwasy
- miedź, cynk, żelazo, niacynę
Korzystnie działa na produkcję czerwonych krwinek, usprawnia metabolizm i bierze udział w regulacji poziomu wapnia w organizmie.
Zastosowanie kaszy sorgo
- dodatek do warzyw, mięs, ryb
- składnik sałatek i zup
- do zagęszczania zup i sosoów
- do wypieków