Każdy z nas lubi aromatyczną, ciepłą herbatę, która rozgrzewa i pobudza np. podczas chłodnego, zimowego dnia lub w pracy. Ale często podczas parzenia herbaty popełniamy błędy, które wpływają na jakość i smak herbaty.
Parzyć nie dłużej niż 3 minuty!
To jedna ze złotych zasad parzenia herbaty. Dlaczego czas parzenia jest tak ważny? Ponieważ aby osiągnąć idealny aromat i zapach herbaty, a dodatkowo pobudzić się nią, wskazane jest parzenie nie dłużej niż 3 minuty.
Woda też jest ważna…
Woda jest bazą dla naszej herbaty. Najlepiej by jej skład był zbliżony do neutralnego i bogaty w tlen. Woda, której używamy podczas parzenia herbaty wpływa na smak herbaty, dlatego najlepiej żeby była to woda filtrowana, tzw. „kranówka”, bo jak wskazują eksperci, woda z butelek jest zbyt wysoko zmineralizowana.
Mały czajniczek wystarczy…
Jeśli parzymy herbatę tylko dla siebie to nie zaparzajmy jej zbyt dużo. Mały czajniczek w zupełności wystarczy, bo herbata najlepiej smakuje świeżo zaparzona. Do czajniczka dodajmy tyle łyżek herbaty ile będzie filiżanek.
Nie ma to jak aromatyczna, ciepła herbata, która rozgrzewa, pobudza i dodaje energii. Warto wiedzieć jak prawidłowo ją parzyć, by móc w pełni cieszyć się jej smakiem.