Błonnik pokarmowy to element diety, o którym słyszy się, co rusz. Większość jednak utożsamia go wyłącznie z pozytywnym wpływem na jelita. Warto jednak wiedzieć, że pełni on o wiele więcej funkcji. Sprawdź, dlaczego warto go spożywać.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest błonnik?
- Jaką rolę pełni w organizmie?
- W jakich produktach znajdziesz błonnik?
- Czy błonnik sprzyja odchudzaniu?
- Popularny błonnik witalny – czym jest?
Czym jest błonnik?
Włókno pokarmowe, a inaczej błonnik, to kompleks substancji obecnych w ścianach komórkowych roślin. Ze względu na swoje właściwości, błonnik to związek odporny na działanie enzymów trawiennych. Oznacza to, że nie jest on trawiony w układzie pokarmowym, a dzięki temu stanowi prozdrowotny składnik diety.
Błonnik w diecie – jaką pełni rolę?
Ze względu na swoją specyfikę wykazuje on wiele korzystnych właściwości wobec organizmu. Do najważniejszych zaliczyć można korzystny wpływ na zdrowie jelit. Jednak to nie wszystko. Sprawdź, dlaczego warto go jeść.
Błonnik – funkcje
- Poprawia perystaltykę jelit;
- Zwiększa masę stolca;
- Błonnik wyściela wnętrze jelit;
- Pęczniejąc, wywołuje uczucie sytości;
- Promuje korzystną mikroflorę jelit;
- Przyśpiesza metabolizm;
- Zwiększa przyswajalność składników odżywczych;
- Obniża poziom cholesterolu.
Źródła błonnika w diecie
Produkt | Zawartość błonnika na 100 g | Ile trzeba zjeść, żeby dostarczyć 25 g/dobę (rekomendowaną ilość) |
Otręby pszenne | 42 | 59 g |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 9,1 | 274 g |
Płatki owsiane | 6,9 | 362 g |
Kasza gryczana | 5,9 | 423 g |
Ryż biały | 2,4 | 1041 g |
Migdały | 12,9 | 193 g |
Marchewka | 3,6 | 694 g |
Truskawki | 1,8 | 1388 g |
Jabłko | 2 | 1250 g |
Śliwki suszone | 9,4 | 265 g |
Błonnik na odchudzanie – czy faktycznie działa?
Błonnik w diecie pełni wiele funkcji, jednak bardzo interesujące jest to, iż wspomaga on również odchudzanie.
Tutaj warto wspomnieć o tym, iż tylko niektóre jego formy wykazują takie właściwości (guma guar, glukomannan, babka płesznik). Spożywanie tychh form sprzyja nie tylko odchudzaniu, ale i obniża poziom glukozy we krwi.
Poniżej znajdziesz wyniki badań, które potwierdzają ten efekt.
Parametr badany | Dieta uboga w błonnik | Dieta ze zwiększonym spożyciem błonnika |
Masa ciała (kg) | 59,1 | 57,6 |
Obwód talii (cm) | 75,4 | 71,6 |
Obwód bioder (cm) | 95,1 | 94,8 |
Masa tłuszczu % | 27,3 | 24,9 |
BMI | 21,6 | 21,2 |
Popularny błonnik witalny – czym jest?
Błonnik witalny/naturalny to nic innego jak błonnik nierozpuszczalny pochodzenia naturalnego. Ta forma szczególnie sprzyja zdrowym jelitom, a znaleźć ją można w:
- Babce jajkowatej (Plantago ovale),
- Babce płesznik (Plantago psyllium),
- Mieszance babki płesznik i jajkowatej.
Podsumowanie
Teraz już wiesz, że błonnik to bardzo ważny element diety. Każdy zdrowy człowiek powinien spożywać go ok. 25 gramów/dobę. Dbaj o to i włączaj do diety produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i warzywa.
Niekiedy wystarczy mała zmiana, aby całkowicie odmienić nasze życie. Dlatego korzystaj z tego i ciesz się pełnią zdrowia.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.