Chemia w żywności – fakty i mity

Współczesna moda na prawidłowe odżywianie wskazuje czerwone światło dla wszelkiej modyfikowanej i przetworzonej żywności. Coraz częściej prześwietla się skład produktu, wykluczając ten z dużą zwartością E składników. Wszelkie dodatki do omijane są szerokim łukiem szczególnie przez prawdziwych maniaków zdrowej diety. Jednak czy wszystkie tajemnicze związki, są faktycznie szkodliwe dla naszego organizmu? Co tak naprawdę kryje się za chemią w jedzeniu?

Dodatki do żywności możemy podzielić na te naturalne i syntetyczne. Oba rodzaje znakuje się podobnie, a zmianie ulega jedynie liczbowe oznaczenie. To mylące, dla większości społeczeństwa, które wszelkie produkty naszpikowane E składnikami omijają szerokim łukiem. Rodzaje dodatków możemy podzielić między innymi barwniki, przeciwutleniacze i konserwanty. Najwięcej zastrzeżeń jest zazwyczaj do tych ostatnich, kojarzonych przez społeczeństwo jako szkodliwe.

artykul-zywnosc-whitepress
Metody utrwalania żywności, wraz z rozwojem nauki zmieniały się na przestrzeni lat, ale sama idea konserwacji pozostała niezmienna. Często zapominamy, że ten sposób wykorzystywany jest celem zahamowania rozwoju drobnoustrojów, zabezpieczając żywność przed zepsuciem, zmianami smaku, zapachu i wyglądu. Co więcej, metody te wykorzystywane były już od dawna, początkowo przy użyciu dymu wędzarniczego i soli. Jak widać, używanie konserwantów, które w składzie kryją się za symbolami E200-E299 ma swoje uzasadnienie. Biorąc pod uwagę barwniki, ich głównym celem jest poprawa wyglądu. Z tych naturalnych wymieniana jest kurkumina, likopen czy chlorofil. Oprócz tego pojawiają się przeciwutleniacze zabezpieczające przed jełczeniem czy zagęstniki np. pektyny, które naturalnie występują w owocach.

Co ciekawe wybór tej naturalnej i nieprzetworzonej żywności nie zawsze gwarantuje stuprocentowe bezpieczeństwo. Warzywa gruntowe, przy nieodpowiedniej pielęgnacji mogą być zanieczyszczone szkodliwymi pestycydami. Jednak fakt, że dodatki mają swoje naturalne pochodzenie, nie daje nam pozwolenia na kupowanie przetworzonej żywności. Zwracanie uwagi na skład to bardzo dobry nawyk świadomego konsumenta. Dzięki temu poszerzamy naszą wiedzę o żywności, starając się wybierać te produkty, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Zrozumienie istoty spożywania jedzenia, celem dostarczenia niezbędnych substancji i odżywienia organizmu to klucz do zdrowia, a co za tym idzie – smukłej sylwetki na dłużej.

Zdrowe diety Dietmap – poznaj zasady zdrowego odżywiania.

fakty-i-mity

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *