Chleb bezglutenowy z dodatkiem bazylii – poczuj smak domowych wypieków!

Przepis na chleb bezglutenowy z dodatkiem bazylii powstał nie tylko z myślą o osobach nietolerujących glutenu. Wypiek ten jest bogaty w bardzo odżywcze składniki, dlatego zachęcamy każdego do jego przygotowania!

Chleb wykonany samodzielnie w domu będzie na pewno zdrowszy i bardziej naturalny, niż gotowe, bezglutenowe produkty dostępne w sklepach, których skład często pozostawia wiele do życzenia.

CHLEB BEZGLUTENOWY Z DODATKIEM BAZYLII – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 150 ml ciepłej wody do zarobienia ciasta
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach

Sposób wykonania:

Sięmię lniane oraz mąkę z tapioki zalewamy zimną wodą. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Ciasto na chleb powinno mieć konsystencję przypominającą gęsty budyń.

Formę smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Wierzch chleba również smarujemy olejem i zostawiamy, aby wyrósł na około 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy chleb przez godzinę.

Chlebek idealny na śniadanie, dobrze będzie komponował się z twarożkiem lub pastami z dodatkiem świeżych, wiosennych warzyw. Smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.