Przepis na chleb bezglutenowy z dodatkiem bazylii powstał nie tylko z myślą o osobach nietolerujących glutenu. Wypiek ten jest bogaty w bardzo odżywcze składniki, dlatego zachęcamy każdego do jego przygotowania!
Chleb wykonany samodzielnie w domu będzie na pewno zdrowszy i bardziej naturalny, niż gotowe, bezglutenowe produkty dostępne w sklepach, których skład często pozostawia wiele do życzenia.
CHLEB BEZGLUTENOWY Z DODATKIEM BAZYLII – przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 150 ml ciepłej wody do zarobienia ciasta
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml zimnej wody
- 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
Sposób wykonania:
Sięmię lniane oraz mąkę z tapioki zalewamy zimną wodą. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Ciasto na chleb powinno mieć konsystencję przypominającą gęsty budyń.
Formę smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Wierzch chleba również smarujemy olejem i zostawiamy, aby wyrósł na około 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy chleb przez godzinę.
Chlebek idealny na śniadanie, dobrze będzie komponował się z twarożkiem lub pastami z dodatkiem świeżych, wiosennych warzyw. Smacznego!