Chłodnik to nazwa określająca zupy tradycyjnie podawane na zimno, schłodzone do temperatury co najmniej 14 stopni. Do przygotowania chłodnika w zależności od przepisu używamy zwykle zmiksowanych warzyw lub owoców.
W Polsce najpopularniejszym rodzajem jest chłodnik litewski. Odpowiednio Hiszpanie przygotowują gazpacho, Turcy cacik, a Węgrzy meggyleves.
Litewski chłodnik to orzeźwiająca zupa z młodych buraczków, z dodatkiem świeżych ziół warzyw i przypraw. Znany jest od czasów Jagiellonów – to wtedy kuchnia staropolska i litewska zaczęły się przenikać. Potrawa ta znana była w czasach Adama Mickiewicza, który wspominał nawet o niej w „Panu Tadeuszu”.
Dziś chłodniki przyrządza się na rozmaite sposoby, wszystkie tego typu zupy łączy orzeźwiająca, zimna konsystencja. Są idealne na lato, kiedy panuje upał i nie ma się ochoty na ciężkie dania.
Przepis na chłodnik z nasionami chia
Składniki:
- nasiona chia
- 2 ogórki szklarniowe
- 1/2 awokado
- sok z połowy cytryny
- 300 ml mleka kokosowego (sprawdź)
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- ząbek czosnku
- sól himalajska (kupisz tutaj) i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mleko wlewamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Ogórki oraz awokado obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mleka, następnie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wsypujemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość blendujemy. Rzodkiewkę i koperek kroimy, a później również dodajemy do chłodnika. Potrawę posypujemy nasionami chia. Przed podaniem należy godzinę chłodzić w lodówce.
Przepis inspirowany wpisem ze strony slowlyveggie.pl.