Chlorella to zielony zastrzyk witaminy B12, chlorofilu, białka, węglowodanów i makroelementów. Białko, które znajduje się w chlorelli zawiera aż 19 aminokwasów i wszystkie niezbędne człowiekowi. W składzie tej zielonej algi znajduje się też mnóstwo witamin i minerałów, w tym prowitamina A, żelazo, cynk, kobalt i nadaje się świetnie jako uzupełnienie diety wegetariańskiej. Jak wykorzystać chlorellę w kuchni, by jej spożycie oprócz tego, że zdrowe okazało się też smaczne? Wypróbuj przepis na zielony koktajl, który wesprze Twoją odporność!
Co będzie Ci potrzebne?
• 1 płaska łyżeczka chlorelli
• 3 dojrzałe kiwi,
• 2 dojrzałe banany,
• 1 pomarańcza,
• mały pęczek pietruszki,
• plaster świeżego imbiru,
• 1 małe, dojrzałe awokado,
• 200 ml wody,
• 1 płaska łyżeczka chlorelli
Jak wykonać?
Wszystkie składniki myjemy, obieramy i kroimy. Musimy przy tym zwrócić uwagę, aby w pomarańczy nie znajdowały się pestki, ani białe skórki na powierzchni. Wszystkie produkty miksujemy, aby całość miała gładką konsystencję. Koktajl pijemy na świeżo, zaraz po przygotowaniu.