Choroba refluksowa przełyku (GERD) jest coraz częściej diagnozowana w polskim społeczeństwie. Wpływ na niniejszy stan rzeczy posiada wiele czynników. Między innymi nieodpowiednia dieta, przewlekły stres, jak również niska aktywność fizyczna. Choroba refluksowa przełyku, choć nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia pacjentów, istotnie utrudnia codzienne funkcjonowanie i w znacznej mierze wpływa na zmniejszenie odczuwanej satysfakcji z życia. Dlatego też, tak ważne jest podjęcie odpowiedniego leczenia farmakologicznego oraz dietoterapii. Zastosowanie niniejszych metod pozwala na znaczne ograniczenie objawów, a tym samym ułatwia funkcjonowania w życiu codziennym. Na czym polega choroba refluksowa przełyku? I jakie produkty można spożywać w jej przebiegu? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące GERD znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest choroba refluksowa przełyku (GERD)?
- Jakie są najczęstsze przyczyny choroby refluksowej przełyku?
- Jakich zasad żywienia i higieny życia należy przestrzegać w przebiegu choroby refluksowej przełyku?
- Jakie produkty i sposoby przyrządzania posiłków są zalecane w przebiegu choroby refluksowej przełyku?
Czym jest choroba refluksowa przełyku (GERD)?
Choroba refluksowa przełyku, potocznie nazywana refluksem, stanowi częste zaburzenie w populacji krajów wysoko rozwiniętych. Szacuje się, że objawy niniejszej choroby każdego dnia dotykają blisko 10% społeczeństwa. Ważny jest również fakt, iż ryzyko rozwoju GERD zwiększa się wraz z wiekiem. Niniejsza choroba objawia się zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku. Zjawisko to odpowiada za wywołanie nieprzyjemnych objawów, które często określamy mianem zgagi. Wśród najczęstszych konsekwencji niniejszego zaburzenia wyróżniamy uszkodzenia błony śluzowej przełyku (nazywane powszechnie nadżerkami). Warto także wiedzieć, że powszechnymi objawami w przebiegu choroby refluksowej przełyku są:
- Uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku (wraz z niedawno połkniętymi kawałkami pokarmu);
- Puste odbijanie;
- Uczucie pieczenia w przełyku;
- Duszący ból zlokalizowany za mostkiem;
- Wysoko zlokalizowany ból brzucha;
- Zaburzenia i ból podczas połykania (dysfagia);
- Przewlekły ból gardła;
- Zmniejszenie masy ciała.
Choroba refluksowa przełyku – Jakie są najczęstsze przyczyny?
Przyczyny powstawania niniejszego zaburzenia nie są jednoznaczne. Na rozwój choroby refluksowej przełyku wpływ posiadać może wiele czynników, zarówno tych pochodzenia zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Niemniej jednak, dotkliwe dolegliwości związane są zawsze z nieprawidłową czynnością zwieracza dolnego odcinka przełyku, który odpowiada za wyrzucanie zalegającej treści pokarmowej. Warto również wiedzieć, że GERD niejednokrotnie towarzyszy pacjentom zmagającym się z problemem cukrzycy oraz/lub otyłości. Ponadto, zaburzenie to może zostać wywołane poprzez zażywanie niektórych środków leczniczych, nieodpowiednią dietę, palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, przewlekły stres, jak również niską aktywność fizyczną. Dlatego też, skuteczną profilaktyką choroby refluksowej przełyku może okazać się przestrzeganie zaleceń zdrowego trybu życia.
Jakich zasad żywienia i higieny życia należy przestrzegać w przebiegu choroby refluksowej przełyku?
1: Spożywaj niewielkie posiłki o stałych porach i w regularnych odstępach czasowych. Najlepiej od 4 do 6 posiłków dziennie;
2: Unikaj nadmiernego popijania w czasie spożywania posiłków;
3: Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze. Dzięki temu jesteśmy w stanie uniknąć połykania nadmiernych ilości powietrza;
4: W okresie 2 godzin po zakończonym posiłku unikaj podejmowania intensywnej aktywności fizycznej;
5: Serwuj sobie posiłki o umiarkowanej temperaturze. Gorące lub bardzo zimne potrawy mogą doprowadzić do podrażnienia przełyku;
6: Spożywaj produkty o miękkiej konsystencji. Poprzez ograniczenie gryzienia, zmniejszamy także ilość wydzielanych kwasów żołądkowych;
7: Unikaj spożywania ostrych przypraw, jak również alkoholu i palenia papierosów;
8: Staraj się utrzymywać prawidłową masę ciała. Istotna nadwaga oraz otyłość przyczyniają się do zaostrzenia objawów choroby;
9: Unikaj uczestniczenia w sytuacjach, którym towarzyszy nadmierny stres;
10: Specjaliści sugerują spanie w pozycji z lekko uniesioną głową. W tym celu warto położyć się na dwóch poduszkach.
Jakie produkty i sposoby przyrządzania posiłków są zalecane w przebiegu choroby refluksowej przełyku?
W czasie nasilonych objawów choroby refluksowej przełyku, konieczne jest aby przestrzegać określonych zaleceń dietetycznych. Wśród produktów zalecanych wyróżnia się:
- Jasne pieczywo, drobne kasze, biały ryż i makaron;
- Warzywa gotowane, które są dobrze tolerowane przez organizm pacjenta;
- Rozdrobnione owoce, które są dobrze tolerowane przez organizm pacjenta;
- Napoje roślinne, na przykład mleko sojowe lub migdałowe;
- Chude mięso drobiowe, gotowane jajka, chude ryby;
- Odłuszczone mleko, maślanka, jogurty, chude sery;
- Tłuszcze roślinne, na przykład olej rzepakowy lub oliwa z oliwek;
- Słabe napary z herbaty, kawa bezkofeinowa, woda, rozcieńczone soki owocowe.
Podczas choroby refluksowej przełyku niezwykle ważne jest także, aby unikać smażenia na głębokim tłuszczu. Zaleca się natomiast gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku.
Choroba refluksowa przełyku – Podsumowanie
Choroba refluksowa przełyku związana jest z występowaniem nieprzyjemnych objawów, które w znacznym stopniu utrudniają codzienne funkcjonowanie pacjentów. Dlatego też, tak ważne jest aby stosować odpowiednie działania terapeutyczne, na które składają się nie tylko odpowiednia farmakoterapia, ale również dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dietoterapia. W tym celu warto skorzystać z porady doświadczonego dietetyka.