Ciasta w stylu wege. Czyli jak przygotować pyszny deser bez użycia jajek?

Jak przygotować pyszne ciasto bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego? I czy z kaszy jaglanej może powstać naprawdę dobry deser? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Chociaż przygotowanie ciasta bez użycia jajek, czy chociażby masła wydaje się nam niemożliwe do zrealizowania, w istocie okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. Olej kokosowy, płatki owsiane, czy nawet owoce to idealne zamienniki dla tradycyjnych produktów, których używamy do wyrobu ciast. Jeśli więc jesteś weganinem, lub po prostu masz ochotę poeksperymentować w swojej kuchni, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie dwa proste przepisy na przepyszne ciasta w stylu wege.

Przepis nr 1. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować kruche ciasto?

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować masę makową?

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Jak przygotować makowiec na kruchym cieście?

Krok I: Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Krok II: Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Krok III: Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Krok IV: Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Krok V: Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Krok VI: Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

Przepis nr 2. CIASTO Z KASZY Z JAGLANEJ

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 300 gramów kaszy jaglanej;
  • 800 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • 3 łyżek ksylitolu lub erytrolu;
  • 3 dużych bananów;
  • Pół łyżeczki kurkumy;
  • Jednej łyżeczki cynamonu;
  • Około 600 gramów brzoskwiń lub jabłek;
  • Ubitego mleczka kokosowego; oraz
  • Wybranych owoców do dekoracji ciasta (np. brzoskwiń lub malin).

Jak przygotować ciasto z kaszy jaglanej?

Krok I: Banany obierz ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem. Przełóż je do wysokiej miski i dodaj do niej wszystkie przyprawy oraz szklankę (około 250 mililitrów) wybranego mleka roślinnego;

Krok II: Do bananów dodaj kaszę i pozostałą ilość mleka. Następnie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok III: Brzoskwinie lub jabłka obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki, a następnie dodaj je do masy z kaszą jaglaną i delikatnie wymieszaj całość;

Krok IV: Blaszkę o wymiarach 25 na 30 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem kokosowym i przelej do niej przygotowane ciasto;

Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC i piecz ciasto przez około 50-60 minut;

Krok VI: Po wyciągnięciu, pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie udekoruj je ubitym mleczkiem kokosowym oraz wybranymi owocami.

Życzymy smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.