Przygotowując kruche ciasteczka z żurawiną mamy pewność, że uzyskamy odżywczą i bogatą w witaminy przekąskę.
Płatki owsiane są źródłem naturalnego błonnika, witamin z grupy B, E, PP oraz minerałów – cynku oraz magnezu wspierających pracę układu nerwowego.
Żurawina to kwaskowaty owoc, który dostarcza organizmowi potasu, antyoksydantów, miedzi i jodu. Ponadto zawiera witaminy z gruby B, witaminę C i E.
Czego potrzebujemy?
Porcja wystarcza na około 30 ciasteczek
- 1,5 szklanki bardzo drobno zmielonych płatków owsianych (można zmielić je w młynku do kawy)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 garści suszonej żurawiny
Jak wykonać?
Mieszamy ze sobą suche składniki. Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy, aby wystygnął.
Do suchych składników dodajemy roztrzepane wcześniej jajka z tłuszczem. Następnie wsypujemy żurawinę i mieszamy.
Formujemy z powstałego ciasta kulki i układamy spłaszczone na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka pieczemy ok. 20 min w temp. 170 stopni.