Ciasteczka owsiane z żurawiną – czas na zdrowy przepis!

Przygotowując kruche ciasteczka z żurawiną mamy pewność, że uzyskamy odżywczą i bogatą w witaminy przekąskę.

Płatki owsiane są źródłem naturalnego błonnika, witamin z grupy B, E, PP oraz minerałów – cynku oraz magnezu wspierających pracę układu nerwowego.

Żurawina to kwaskowaty owoc, który dostarcza organizmowi potasu, antyoksydantów, miedzi i jodu. Ponadto zawiera witaminy z gruby B, witaminę C i E.

Czego potrzebujemy?

Porcja wystarcza na około 30 ciasteczek

  • 1,5 szklanki bardzo drobno zmielonych płatków owsianych (można zmielić je w młynku do kawy)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 garści suszonej żurawiny

Jak wykonać?

Mieszamy ze sobą suche składniki. Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy, aby wystygnął.

Do suchych składników dodajemy roztrzepane wcześniej jajka z tłuszczem. Następnie wsypujemy żurawinę i mieszamy.

Formujemy z powstałego ciasta kulki i układamy spłaszczone na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka pieczemy ok. 20 min w temp. 170 stopni.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.