Ciasteczka z olejem kokosowym, czyli… zdrowo i smacznie!

Warto wprowadzić do swojej kuchni olej kokosowy, bo to prawdziwy sprzymierzeniec smukłej sylwetki i zdrowia. Jest zdrowy, smaczny i ma szerokie zastosowanie. Można go używać do smażenia, smarowania pieczywa, pieczenia ciast, jako dodatek do zup i do duszenia warzyw. Jest tylko jedno „ale”…


olej-kokosowy

Olej kokosowy jest zdrowy, ale…
Warto pamiętać, żeby wybierać olej nierafinowany, tłoczony na zimno, który, oprócz tego, że posiada przyjemny zapach i smak kokosu, ma też dużo więcej zdrowotnych właściwości.

Olej kokosowy nierafinowany (do kupienia tutaj) zawiera duże ilości kwasu laurynowego i kaprylowego, które posiadają właściwości redukujące tkankę tłuszczową i wspomagające metabolizm. Mogą go używać cukrzycy, osoby otyłe i na diecie. Wspomaga oczyszczanie organizmu z pasożytów i drożdżaków i wzmacnia funkcje tarczycy.

Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 stopni przybiera postać ściętego, jasnego tłuszczu, którym można zastąpić wszystkie używane w kuchni tłuszcze. Z dodatkiem oleju kokosowego można przygotować np. pyszne ciasteczka. Przepis poniżej.

Ciasteczka z olejem kokosowym i wiórkami

ciasteczka-kokosowe

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 łyżeczki sody
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– skórka i sok z cytryny
– 3 łyżki mleka
– wiórki kokosowe wymieszane z cukrem wanilinowym do obtoczenia

Suche składniki wymieszać razem. Dodać płynne składniki i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dolać mleka lub dosypać wiórków kokosowych.
Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać i obtaczać w wiórkach wymieszanych z cukrem wanilinowym.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.