Warto wprowadzić do swojej kuchni olej kokosowy, bo to prawdziwy sprzymierzeniec smukłej sylwetki i zdrowia. Jest zdrowy, smaczny i ma szerokie zastosowanie. Można go używać do smażenia, smarowania pieczywa, pieczenia ciast, jako dodatek do zup i do duszenia warzyw. Jest tylko jedno „ale”…
Olej kokosowy jest zdrowy, ale…
Warto pamiętać, żeby wybierać olej nierafinowany, tłoczony na zimno, który, oprócz tego, że posiada przyjemny zapach i smak kokosu, ma też dużo więcej zdrowotnych właściwości.
Olej kokosowy nierafinowany (do kupienia tutaj) zawiera duże ilości kwasu laurynowego i kaprylowego, które posiadają właściwości redukujące tkankę tłuszczową i wspomagające metabolizm. Mogą go używać cukrzycy, osoby otyłe i na diecie. Wspomaga oczyszczanie organizmu z pasożytów i drożdżaków i wzmacnia funkcje tarczycy.
Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 stopni przybiera postać ściętego, jasnego tłuszczu, którym można zastąpić wszystkie używane w kuchni tłuszcze. Z dodatkiem oleju kokosowego można przygotować np. pyszne ciasteczka. Przepis poniżej.
Ciasteczka z olejem kokosowym i wiórkami
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 łyżeczki sody
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– skórka i sok z cytryny
– 3 łyżki mleka
– wiórki kokosowe wymieszane z cukrem wanilinowym do obtoczenia
Suche składniki wymieszać razem. Dodać płynne składniki i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dolać mleka lub dosypać wiórków kokosowych.
Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać i obtaczać w wiórkach wymieszanych z cukrem wanilinowym.
Smacznego!