Ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi – SPRAWDŹ PRZEPIS!

Masz ochotę na coś słodkiego? A może ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi? Są miękkie, kruche i zawierają zdrowe dodatki.

zurawina

Żurawina jest obecna w polskiej kuchni od dawna. Przez wieki stosowano ją nie tylko w kuchni, ale też w medycynie ludowej, m.in. w zwalczaniu dolegliwości pęcherza.
Skład chemiczny żurawiny nie został do dziś poznany, ale wiadomo, że w 88% składa się z wody. zawiera też błonnik, witaminy z grupy B, karoten, sód, potas, magnez i żelazo. Za jej cierpki smak odpowiedzialny jest kwas cytrynowy i jabłkowy, a kwas benzoesowy powoduje, że długo zachowuje świeżość.

Orzechy włoskie to przekąska, po którą często sięgamy.
Czy wiesz, że ze wszystkich orzechów to orzechy włoskie są najbardziej kaloryczne? W 100 g orzechów znajduje się 645 kcal. Są to jednak wartościowe kalorie, ponieważ zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.

Wiesz jak połączyć żurawinę i orzechy włoskie w jednym daniu? Wypróbuj przepis na pyszne ciasteczka z ich dodatkiem.

Ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi

Składniki
220 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
Miąższ z laski wanilii
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
Ok. 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek

 

Masło z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mleko, miąższ z wanilii i sól. Zmiksować razem. Dodawać stopniowo mąkę. Dokładnie wymieszać.
Posiekać grubo orzechy i dodać razem z żurawiną do ciasta.
Uformować dwa wałki o grubości ok. 30 cm. Oba posmarować wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Po tym czasie pokroić na plastry o grubości 4 mm.
Gotowe układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 12 minut, aż brzegi będą zarumienione.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.