Ciasto gryczane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Rozkosz dla podniebienia!

Ciasto gryczane to nie byle jaki deser! Jest pyszne, mocno czekoladowe z bakaliowym akcentem… Idealne do kawy lub na spotkanie z wyjątkowym gościem. Aby się przekonać jak świetnie smakuje koniecznie trzeba je przygotować!

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana pozyskiwana jest z gryki. Obfituje w błonnik pokarmowy i potas. Jest źródłem witaminy B1, B2, B6, ,PP oraz składników mineralnych jak np. żelazo, krzem, wapń i cynk. Znajdziemy też w niej dużą zawartość witaminy E. Jest kaszą bezglutenową.

PRZEPIS NA CIASTO GRYCZANE

 

Składniki na ciasto:

  • 180 g kaszy gryczanej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g pokrojonej suszonej żurawiny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g solonych orzeszków ziemnych (grubo pokrojonych)

Składniki na polewę:

  • 20 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki UHT 30%

Do posypania:

garść orzeszków ziemnych solonych

Sposób wykonania ciasta

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w 400 ml wody przez około 25 min, po czym odkładamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu kaszy musimy ją zblendować. W rondelku rozpuszczamy masło.

Niewielką ilością masła smarujemy formę do pieczenia. Do rozpuszczonego wcześniej masła wsypujemy pokrojoną w kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.

Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, aż powstanie puszysta piana. Ubijając w dalszym ciągu jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem i zmiksowaną kaszę gryczaną. Do ciasta dodajemy jeszcze przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Nas samym końcu dodajemy pokrojoną żurawinę i orzeszki.

Ciasto wylewamy na formę wielkości 30×11 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobiegu lub w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu przez około 40 min. Pozostawiamy do wsytygnięcia.

Sposób wykonania polewy czekoladowej

Śmietankę zagotowujemy. Wrzucamy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż do momentu roztopienia się czekolady. W kolejnym kroku dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.