Ciasto gryczane to nie byle jaki deser! Jest pyszne, mocno czekoladowe z bakaliowym akcentem… Idealne do kawy lub na spotkanie z wyjątkowym gościem. Aby się przekonać jak świetnie smakuje koniecznie trzeba je przygotować!
Właściwości kaszy gryczanej
Kasza gryczana pozyskiwana jest z gryki. Obfituje w błonnik pokarmowy i potas. Jest źródłem witaminy B1, B2, B6, ,PP oraz składników mineralnych jak np. żelazo, krzem, wapń i cynk. Znajdziemy też w niej dużą zawartość witaminy E. Jest kaszą bezglutenową.
PRZEPIS NA CIASTO GRYCZANE
Składniki na ciasto:
- 180 g kaszy gryczanej
- 5 jajek
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 150 g masła
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g pokrojonej suszonej żurawiny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g solonych orzeszków ziemnych (grubo pokrojonych)
Składniki na polewę:
- 20 g miękkiego masła
- 100 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki UHT 30%
Do posypania:
garść orzeszków ziemnych solonych
Sposób wykonania ciasta
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w 400 ml wody przez około 25 min, po czym odkładamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu kaszy musimy ją zblendować. W rondelku rozpuszczamy masło.
Niewielką ilością masła smarujemy formę do pieczenia. Do rozpuszczonego wcześniej masła wsypujemy pokrojoną w kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, aż powstanie puszysta piana. Ubijając w dalszym ciągu jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem i zmiksowaną kaszę gryczaną. Do ciasta dodajemy jeszcze przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Nas samym końcu dodajemy pokrojoną żurawinę i orzeszki.
Ciasto wylewamy na formę wielkości 30×11 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobiegu lub w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu przez około 40 min. Pozostawiamy do wsytygnięcia.
Sposób wykonania polewy czekoladowej
Śmietankę zagotowujemy. Wrzucamy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż do momentu roztopienia się czekolady. W kolejnym kroku dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi.