Ciecierzyca zamiast mięsa? Wypróbuj przepis na hummus z cieciorki!

Ciecierzyca, to roślina strączkowa, którą uprawia się w zasadzie na wszystkich kontynentach, zwłaszcza w Afryce i Azji. Jest jednym z podstawowych składników diety wegetariańskiej, z uwagi na dużą zawartość w jej składzie aminokwasów pozwala uzupełnić w diecie brak mięsa.

Co tak naprawdę tkwi w ziarnach cieciorki? Jest ona źródłem białka, aminokwasów zawierających siarkę, węglowodanów, naturalnego błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i minerałów. W ciecierzycy kryje się ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy, a także wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo.

ciecierzyca

Ciecierzyca idealnie sprawdzi się, jako dodatek do zup, mięsa i różnych sałatek. Jednak najpopularniejszym pożywieniem przygotowanym z niej jest zdrowa pasta, zwana powszechnie hummusem. Można jeść ją w formie dipu lub smarować nią kanapki.

Hummus miał być nowatorskim pomysłem na gotową potrawę sułtana Saladyna, władającego Egiptem. Na Bliskim Wschodzie hummus ta znany jest już od bardzo dawna, skąd przemieścił się na inne krańce świata…

Jak przygotować hummus z ciecierzycy?

Składniki:
puszka ciecierzycy (ziarna do kupienia tutaj)
4 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju sezamowego
oliwa
sól, pieprz cayenne

hummus

Przygotowanie:
Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku według uznania i gotowe! Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a pasta pożywna i smaczna!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.