Szczególnie w okresie jesienno-zimowym nasz organizm narażony jest na liczne infekcje wirusowe. Co i w jaki sposób powinniśmy jeść, aby wzmocnić odporność? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule!
Zrównoważona dieta, bogata w świeże warzywa i owoce, to nieodłączny składnik zdrowego stylu życia. Jest ona w stanie wpłynąć nie tylko na szczupły wygląd naszej sylwetki i dobre samopoczucie, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Okazuje się, że spożywanie niektórych składników jest w stanie wzmocnić odporność i ochronić nas przed działaniem szkodliwych wirusów i bakterii.
Jakie warzywa i owoce powinniśmy jeść w sezonie jesienno-zimowym?
Okazuje się, że to właśnie niedobór witamin (w tym witaminy A, witamin z grupy B, C i D) może być odpowiedzialny za osłabienie ogólnej odporności naszego organizmu, czego skutkiem jest zwiększenie podatności na występowanie licznych infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Niemniej jednak, dla wzmocnienia odporności istotna okazuje się również odpowiednia suplementacja minerałów (takich jak cynk i miedź), które odpowiedzialne są między innymi za stymulację produkcji białych krwinek.
W jakich składnikach spożywczych możemy znaleźć powyższe witaminy i minerały?
Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać ponad 500 gramów warzyw i owoców. W celu zapewnienia odpowiedniej suplementacji witamin i minerałów, w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć takich składników jak:
- Jarmuż, szpinak, pestki dyni, marchew, pomidory, czerwona papryka, wiśnie, morele, śliwki, brzoskwinie – stanowiące bogate źródło witaminy A;
- Biała kapusta, czarna porzeczka, brokuły, brukselka, papaja, pomarańcza – będące naturalnym źródłem witaminy C;
- Fasola, groszek zielony, banany, soja, kalafior, jabłko – zapewniające naszemu organizmowi suplementację niektórych witamin z grupy B.
Należy również pamiętać, aby w naszej diecie nie zabrakło świeżych ryb morskich (pieczonych lub przygotowanych na parze), produktów mlecznych, tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz niektórych, bogatych w witaminy i minerały produktów zwierzęcych (w tym wątróbki).
Dlaczego warto jeść regularnie?
Okazuje się, że dla wzmocnienia odporności, nie jest ważne tylko to co jemy, ale również jak to robimy. Najzdrowsze dla naszego organizmu jest spożywanie pięciu zrównoważonych posiłków dziennie o regularnych porach. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiednią dawkę energii, która pozwoli nam na skuteczną walkę z bakteriami i wirusami. Należy jednak pamiętać, aby posiłki znajdujące się w codziennym jadłospisie były zbilansowane i bazowały na świeżych warzywach i owocach oraz rybach morskich, stanowiących bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Nie tylko odpowiednia dieta!
Dla wzmocnienia naszej odporności, ważne jest nie tylko stosowanie się do określonych zaleceń dietetycznych, ale również przestrzeganie innych zasad zdrowego stylu życia, na który składają się aktywność fizyczna oraz odpowiednia higiena. Niezmiernie ważne jest również wykonywanie regularnych badań kontrolnych, dzięki którym możliwe staje się wykrycie wszelkich nieprawidłowości, już na wczesnym etapie ich występowania.
Przepis na domowy syrop z cebuli
Od wielu pokoleń, syrop z cebuli uznawany jest za skuteczny środek na wzmocnienie odporności, a ponadto efektywny lek na zwalczanie pierwszych objawów przeziębienia i grypy. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis, dzięki któremu z łatwością przygotujesz dla siebie porcję tego zdrowego syropu.
Jakich składników potrzebujesz?
- Dwóch dużych cebuli;
- Około dwóch łyżek cukru lub syropu klonowego.
Jak przygotować syrop z cebuli?
Krok I: Cebulę pokrój w cienkie pióra i ułóż na dnie szklanego słoika;
Krok II: Zasyp cebulę dwiema łyżkami cukru;
Krok III: Przykryj słoik gazą i zawiąż sznurkiem lub gumką, a następnie odstaw miksturę na kilka godzin, aż do momentu, gdy zacznie się z niej wydzielać syrop.
Uwaga! Do syropu z cebuli możesz również dodać dwa cienkie plastry imbiru.