Co jeść jesienią? Wypróbuj sezonowy przepis!

Jedzenie zgodnie z porami roku jest niezwykle istotne. Jesień, to okres, kiedy należy szczególnie o siebie zadbać. Zmiany atmosferyczne, pojawienie się zimnego wiatru, spadek temperatur, to wszystko wpływa na ogólne samopoczucie człowieka. Ważne jest, aby w tym czasie zadbać o swoją aktywność i odpowiednie pożywienie.

Chińska medycyna podpowiada, że smakiem jesieni jest smak ostry. Czy tylko ten? W organizmie panuje wtedy „susza”, dlatego łapiemy często suchy kaszel i dotyka nas problem zaparć.

Jakie pokarmy wybierać jesienią?

Kiedy za oknem coraz zimniej należy pamiętać, by rozgrzać się od wewnątrz. Powinno spożywać się ciepłe i pożywne śniadania, które dostarczą energii na dalszą część dnia.

Jesienią warto wybierać produkty o konsystencji oleistej. Świetnie sprawdzi się tutaj nabiał, oleje spożywcze nierafinowane, warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan. W czasie chłodniejszych dni powinno się dodawać do potraw dobrej jakości tłuszcze, spożywać dania smażone, maszczone (z dodatkiem masła), a surówki skropione oliwą.

Dania z dodatkiem ostrych przypraw działają rozgrzewająco i sprawdzą się idealnie, gdy za oknem panuje niesprzyjająca aura. Próbując stworzyć swoje menu na rozpoczynającą się jesień trzeba pamiętać, że najlepsze smaki tej pory roku to kwaśny, ostry, słodki i słony.

Jesienią bez trudu można dostać w sklepach lub we własnych sadach owoce m.in. jabłka, gruszki czy śliwki. To one są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Można przygotować z nich kompot, deser lub jeść na świeżo.

kompot-z-jablek

Przepis na rozgrzewający kompot z jabłek

Składniki:
1 kg jabłek
2 garści rodzynek
1 duża laska cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
5 goździków
5 łyżek miodu
2 l wody

Przygotowanie:
Obrane jabłka pokroić w ósemki, usunąć pestki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać rodzynki i przyprawy. Gotować przez 40 minut. Kiedy napój wystygnie dodać miód i wymieszać.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.