FODMAP jest to skrót od Fermentujących Oligo-, Di- i Monosacharydów And (oraz) Poliakoholi. Mówiąc prościej oznacza on węglowodany oraz pochodne od nich alkohole, których przyswojenie przez jelito cienkie człowieka jest utrudnione. Fermentują one w dalszych odcinkach układu pokarmowego, w którym stanowią pożywkę dla bakterii, powodując wzdęcia i zaburzenia pracy jelit. Sporych ilości FODMAP dostarczają np. słodziki, laktoza, fruktoza albo galaktoza. Niektóre osoby po ich spożyciu cierpią na bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia albo biegunki.
Wysoką zawartość FODMAP znajdziemy na pewno w:
-roślinach strączkowych
– pszenicy, życie i jęczmieniu
-jogurtach, maślankach, kefirach
-kalafiorze, świeżej kapuście, cebuli, porze, szparagach
-owocach takich jak np. gruszki, jabłka, papaja, awokado, arbuz, jeżyny, śliwki, wiśnie
– miodach i syropach glukozowo-fruktozowych
Aby pozbyć się przykrych objawów związanych ze spożywaniem tych pokarmów należy zastosować odpowiednią dietę. Jej celem nie jest restrykcyjne usunięcie z jadłospisu fruktozy, a spożywanie pokarmów, gdzie jej ilość nie przekracza poziomu glukozy. Przykładowo FODMAP znajduje się we wszystkich owocach, ale nie musimy całkowicie z nich rezygnować, tylko wybierać te, które zawierają mniej węglowodanów.
Gdzie zawartość produktów FODMAP jest najmniejsza?
Decydując się na eliminację pokarmów o zawartości FODMAP powinniśmy wybierać:
-kiszoną kapustę
-paprykę, ziemniaki, cukinię, pomidory, oliwki, jarmuż
-banany, winogrona, żurawinę, cytryny, maliny, pomarańcze, kiwi
-kukurydzę, owies, ryż
-jajka
-ryby
– oliwę z oliwek/olej kokosowy, czyli czyste tłuszcze
Jak zestawiać produkty LOW FODMAT?
-szpinak z makaronem
– frytki z batatów
– chleb bezglutenowy z szynką drobiową i pomidorem
– sałata, pomidory, ogórki, papryka i ocet balsamiczny