Co to jest dieta FODMAP?

FODMAP jest to skrót od Fermentujących Oligo-, Di- i Monosacharydów And (oraz) Poliakoholi. Mówiąc prościej oznacza on węglowodany oraz pochodne od nich alkohole, których przyswojenie przez jelito cienkie człowieka jest utrudnione. Fermentują one w dalszych odcinkach układu pokarmowego, w którym stanowią pożywkę dla bakterii, powodując wzdęcia i zaburzenia pracy jelit. Sporych ilości FODMAP dostarczają np. słodziki, laktoza, fruktoza albo galaktoza. Niektóre osoby po ich spożyciu cierpią na bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia albo biegunki.

low-fodmap

Wysoką zawartość FODMAP znajdziemy na pewno w:

-roślinach strączkowych
– pszenicy, życie i jęczmieniu
-jogurtach, maślankach, kefirach
-kalafiorze, świeżej kapuście, cebuli, porze, szparagach
-owocach takich jak np. gruszki, jabłka, papaja, awokado, arbuz, jeżyny, śliwki, wiśnie
– miodach i syropach glukozowo-fruktozowych

Aby pozbyć się przykrych objawów związanych ze spożywaniem tych pokarmów należy zastosować odpowiednią dietę. Jej celem nie jest restrykcyjne usunięcie z jadłospisu fruktozy, a spożywanie pokarmów, gdzie jej ilość nie przekracza poziomu glukozy. Przykładowo FODMAP znajduje się we wszystkich owocach, ale nie musimy całkowicie z nich rezygnować, tylko wybierać te, które zawierają mniej węglowodanów.

warzywa

Gdzie zawartość produktów FODMAP jest najmniejsza?

Decydując się na eliminację pokarmów o zawartości FODMAP powinniśmy wybierać:
-kiszoną kapustę
-paprykę, ziemniaki, cukinię, pomidory, oliwki, jarmuż
-banany, winogrona, żurawinę, cytryny, maliny, pomarańcze, kiwi
-kukurydzę, owies, ryż
-jajka
-ryby
– oliwę z oliwek/olej kokosowy, czyli czyste tłuszcze

Jak zestawiać produkty LOW FODMAT?
-szpinak z makaronem
– frytki z batatów
– chleb bezglutenowy z szynką drobiową i pomidorem
– sałata, pomidory, ogórki, papryka i ocet balsamiczny

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.