Cukier kalorie czy tylko?
Od dawna słyszymy, że cukier jest zły, bo tuczy, niszczy zęby i prowadzi do wielu chorób. Trudno jednak z niego zrezygnować. Przecież słodki smak jest tak cudowny, że niewielu potrafi się bez niego obejść. Na szczęście jest kilka opcji, którymi można zastąpić cukier spożywczy bez szkody dla smaku i odczuwanej przyjemności, ale za to z korzyścią dla zdrowia.
Zdrowe zamienniki: miód i stewia
Przywiązanie do cukru wynika z wielu powodów. W przeszłości był jednym znanym źródłem słodkiego smaku. Z kolei słodki smak kojarzy się przyjemnością, bezpieczeństwem, dzieciństwem, beztroską, odpoczynkiem, niedzielnym relaksem (ciasto po obiedzie). To swoiste uzależnienie ma więc podłoże psychologiczne.
Nie bez znaczenia są też czysto biologiczne czynniki. Cukier zawiera sporo węglowodanów i kalorii. Daje więc energię. W trudnych czasach (wojny, głód) był bardzo pożądanym produktem spożywczym. Tych, którzy mieli do niego łatwy dostęp, uważano za szczęściarzy i powszechnie im zazdroszczono.
Dziś jest inaczej, ponieważ odkryto, że cukier może prowadzić do wielu chorób. Rosnąca skala otyłości sprawiła, że biały cukier zaczął być wrogiem publicznym numer jeden. Przestrzegają przed nim lekarze, organizacje konsumenckie, fundacje promujące zdrowy styl życia, a nawet unijne instytucje.
Co te ostatnie mają wspólnego z cukrem? Bardzo wiele. Jak wspomniano, spożywanie cukru w nadmiarze prowadzi do groźnych chorób. Ich leczenie kosztuje. Skala zjawiska jest masowa. W krajach rozwiniętych pierwszą przyczyną zgonów są choroby serca, które mogą być następstwem regularnego dostarczania organizmowi cukru w dużych ilościach. Gra więc idzie o duże pieniądze. Ale nie tylko
liczy się też spokój społeczny. Ludzie nie lubią, gdy się im czegoś zabrania. Władze nie wprowadzają więc zakazu sprzedaży słodkich produktów (pewne ograniczenia dotyczą jedynie sklepów działających na terenie placówek oświatowych). Starają się promować zdrowe postawy. Namawiają do zastępowania cukru innymi składnikami.
Wybór jest spory. Nie tylko cukier daje słodki smak. Do jego źródeł należą m.in. miód, syrop klonowy, stewia. Produkty te oprócz kalorii dostarczają innych cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Przykładowo w miodzie kryją się: białko, minerały (jod, fosfor, magnez, żelazo), witamina B i C. Do tego pszczeli produkt zawiera antyoksydanty, substancje o charakterze przeciwzapalnym, kwasy organiczne i enzymy.
Próżno szukać tego w rafinowanym cukrze. On dostarcza tylko pustych kalorii. Ile? W 100 gramach jest ich 405 (by się o tym przekonać, wpisz do wyszukiwarki hasło „cukier kalorie”). Choć miód ma ich tylko 80-100 mniej, to jest o wiele słodszy od cukru. Podobne właściwości ma stewia. By więc uzyskać zadowalającą „słodkość”, do herbaty dodaje się mniej miodu czy stewii niż cukru. Należy tylko pamiętać, by dosładzany płyn nie miał temperatury wyższej niż 42 stopnie. W przeciwnym razie znikną zdrowotne właściwości miodu (wysoka temperatura zabije w nim minerały, kwasy i witaminy).