Czas na zdrowy podwieczorek! Jak go przygotować?

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania każdego dnia powinniśmy spożywać pięć zrównoważonych posiłków w regularnych odstępach czasowych. Jednym z tych posiłków jest podwieczorek, na który często nie mamy pomysłu. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji na to, jak przygotować smaczny i zdrowy podwieczorek, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować budyń jaglany;
  • Jak przyrządzić lekki mus czekoladowy;
  • Jak przygotować szybkie szaszłyki warzywne;
  • Jak przygotować szybką sałatkę z kaszy kus-kus.

Budyń jaglany – jak go przygotować?

Budyń jaglany z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców, to idealna propozycja zarówno dla dzieci, jak i starszych miłośników słodkich podwieczorków.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 150 g kaszy jaglanej;
  • 1 szklanki mleka (krowiego 1,5% tłuszczu lub roślinnego);
  • ¼ szklanki wody;
  • Pół banana;
  • Garści mrożonych malin lub truskawek.

Sposób przygotowania:

Krok I: Kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody (np. na sitku kuchennym);

Krok II: Do niewielkiego garnka dodaj kaszę jaglaną oraz pół szklanki mleka i około ¼ szklanki wody;

Krok III: Całość gotuj na małym ogniu (przez około 15 minut), aż kasza stanie się miękka i wchłonie całą wodę;

Krok IV: Ugotowaną kaszę przełóż do blendera, a następnie dodaj do niej pół banana i pół szklanki mleka;

Krok V: Zmiksuj całość na gładką masę, a następnie przełóż mus do 4 pucharków i ozdób budyń mrożonymi lub świeżymi owocami.

Wegański mus czekoladowy – jak go przygotować?

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, poniższa propozycja jest właśnie dla Ciebie. Lekki mus czekoladowy to idealna forma deseru na długie zimowe popołudnie.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 150 ml wody z puszki po ciecierzycy (aquafaby);
  • 150 g gorzkiej czekolady;
  • 2-3 łyżeczek cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok I: Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej;

Krok II: Wodę z ciecierzycy ubij mikserem na sztywną pianę (czas ubijania jest stosunkowo długi, może trwać 7, a nawet 10 minut);

Krok III: Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać do pianki cukier puder;

Krok IV: Do ostudzonej, płynnej czekolady powoli zacznij dodawać ubitą pianę (całość mieszaj delikatnie przy pomocy dużej łyżki);

Krok V: Gotowy mus przełóż do pucharków i włóż do lodówki na około 2-3 godziny.

W okresie letnim warto podawać mus czekoladowy w towarzystwie świeżych owoców (np. malin i jagód).

Szaszłyki warzywne w 20 minut – jak je przyrządzić?

Dla tych osób, które zamiast słodkich deserów lubią pełne zdrowia warzywa, przygotowaliśmy pomysł na szybkie szaszłyki warzywne!

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 cukinii;
  • 1 papryki żółtej;
  • 12 pomidorków koktajlowych;
  • 12 małych pieczarek;
  • Szczypty bazylii suszonej oraz oregano.

Sposób przygotowania:

Krok I: Cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój w szerokie plastry;

Krok II: Paprykę umyj i pokrój w dużą kostkę;

Krok III: Pieczarki umyj bardzo dokładnie i odetnij ich nóżki;

Krok IV: Na długiej wykałaczce zacznij nabijać naprzemiennie: cukinię, pomidor, pieczarkę oraz paprykę żółtą;

Krok V: Gotowe szaszłyki posyp odrobiną bazylii oraz oregano;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC i piecz w nim szaszłyki przez około 10-15 minut.

Gotowe szaszłyki możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego lub pomidorowego.

Szybka sałatka z kaszy kus-kus – poznaj prosty przepis

Kasza kus-kus jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i stanowi idealne rozwiązanie dla tych osób, które nie lubią poświęcać zbyt wiele czasu na przyrządzenie wartościowego posiłku.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 4-5 łyżek kaszy kus-kus;
  • 100 ml wrzącej wody;
  • Szczypty soli;
  • 4-5 pomidorków koktajlowych (lub jednego dużego pomidora);
  • 6 oliwek;
  • 2-3 orzechów ziemnych;
  • ¼ zielonego ogórka;
  • Łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • Pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Krok I: Kaszę zalej wrzącą wodą i odczekaj 5-10 minut;

Krok II: W tym czasie: przekrój na pół pomidorki koktajlowe, pokrój w kostkę ogórka zielonego; pokrój w plastry oliwki i rozkrusz orzeszki ziemne;

Krok III: Do gotowej kaszy dodaj pokrojone warzywa oraz orzechy, a następnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki;

Krok IV: W filiżance wymieszaj ze sobą: sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz natkę pietruszki;

Krok V: Polej sosem przygotowaną sałatkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Podsumowanie

Podwieczorek do doskonała okazja, aby dostarczyć do swojego organizmu zestaw cennych składników odżywczych. Pamiętaj o tym i już dziś przygotuj dla siebie smaczne danie z powyższych propozycji.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.