Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania każdego dnia powinniśmy spożywać pięć zrównoważonych posiłków w regularnych odstępach czasowych. Jednym z tych posiłków jest podwieczorek, na który często nie mamy pomysłu. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji na to, jak przygotować smaczny i zdrowy podwieczorek, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak przygotować budyń jaglany;
- Jak przyrządzić lekki mus czekoladowy;
- Jak przygotować szybkie szaszłyki warzywne;
- Jak przygotować szybką sałatkę z kaszy kus-kus.
Budyń jaglany – jak go przygotować?
Budyń jaglany z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców, to idealna propozycja zarówno dla dzieci, jak i starszych miłośników słodkich podwieczorków.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 150 g kaszy jaglanej;
- 1 szklanki mleka (krowiego 1,5% tłuszczu lub roślinnego);
- ¼ szklanki wody;
- Pół banana;
- Garści mrożonych malin lub truskawek.
Sposób przygotowania:
Krok I: Kaszę jaglaną dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody (np. na sitku kuchennym);
Krok II: Do niewielkiego garnka dodaj kaszę jaglaną oraz pół szklanki mleka i około ¼ szklanki wody;
Krok III: Całość gotuj na małym ogniu (przez około 15 minut), aż kasza stanie się miękka i wchłonie całą wodę;
Krok IV: Ugotowaną kaszę przełóż do blendera, a następnie dodaj do niej pół banana i pół szklanki mleka;
Krok V: Zmiksuj całość na gładką masę, a następnie przełóż mus do 4 pucharków i ozdób budyń mrożonymi lub świeżymi owocami.
Wegański mus czekoladowy – jak go przygotować?
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, poniższa propozycja jest właśnie dla Ciebie. Lekki mus czekoladowy to idealna forma deseru na długie zimowe popołudnie.
Jakich składników potrzebujesz?
- 150 ml wody z puszki po ciecierzycy (aquafaby);
- 150 g gorzkiej czekolady;
- 2-3 łyżeczek cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok I: Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej;
Krok II: Wodę z ciecierzycy ubij mikserem na sztywną pianę (czas ubijania jest stosunkowo długi, może trwać 7, a nawet 10 minut);
Krok III: Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać do pianki cukier puder;
Krok IV: Do ostudzonej, płynnej czekolady powoli zacznij dodawać ubitą pianę (całość mieszaj delikatnie przy pomocy dużej łyżki);
Krok V: Gotowy mus przełóż do pucharków i włóż do lodówki na około 2-3 godziny.
W okresie letnim warto podawać mus czekoladowy w towarzystwie świeżych owoców (np. malin i jagód).
Szaszłyki warzywne w 20 minut – jak je przyrządzić?
Dla tych osób, które zamiast słodkich deserów lubią pełne zdrowia warzywa, przygotowaliśmy pomysł na szybkie szaszłyki warzywne!
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 cukinii;
- 1 papryki żółtej;
- 12 pomidorków koktajlowych;
- 12 małych pieczarek;
- Szczypty bazylii suszonej oraz oregano.
Sposób przygotowania:
Krok I: Cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój w szerokie plastry;
Krok II: Paprykę umyj i pokrój w dużą kostkę;
Krok III: Pieczarki umyj bardzo dokładnie i odetnij ich nóżki;
Krok IV: Na długiej wykałaczce zacznij nabijać naprzemiennie: cukinię, pomidor, pieczarkę oraz paprykę żółtą;
Krok V: Gotowe szaszłyki posyp odrobiną bazylii oraz oregano;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC i piecz w nim szaszłyki przez około 10-15 minut.
Gotowe szaszłyki możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-koperkowego lub pomidorowego.
Szybka sałatka z kaszy kus-kus – poznaj prosty przepis
Kasza kus-kus jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i stanowi idealne rozwiązanie dla tych osób, które nie lubią poświęcać zbyt wiele czasu na przyrządzenie wartościowego posiłku.
Jakich składników potrzebujesz?
- 4-5 łyżek kaszy kus-kus;
- 100 ml wrzącej wody;
- Szczypty soli;
- 4-5 pomidorków koktajlowych (lub jednego dużego pomidora);
- 6 oliwek;
- 2-3 orzechów ziemnych;
- ¼ zielonego ogórka;
- Łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- Pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Krok I: Kaszę zalej wrzącą wodą i odczekaj 5-10 minut;
Krok II: W tym czasie: przekrój na pół pomidorki koktajlowe, pokrój w kostkę ogórka zielonego; pokrój w plastry oliwki i rozkrusz orzeszki ziemne;
Krok III: Do gotowej kaszy dodaj pokrojone warzywa oraz orzechy, a następnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki;
Krok IV: W filiżance wymieszaj ze sobą: sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz natkę pietruszki;
Krok V: Polej sosem przygotowaną sałatkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Podsumowanie
Podwieczorek do doskonała okazja, aby dostarczyć do swojego organizmu zestaw cennych składników odżywczych. Pamiętaj o tym i już dziś przygotuj dla siebie smaczne danie z powyższych propozycji.