Czekoladowe ciasteczka z żurawiną – ciesz się smakiem!

Czekoladowe ciasteczka z żurawiną są chrupiące i migiem znikają z talerza. Ich przygotowanie zajmuje około 40 min. Z podanej porcji uzyskamy mniej więcej 14 sztuk ciastek. Gorzka czekolada, kwaskowata żurawina i orzechy to wprost idealne połączenie. Świetnie komponują się razem z kawą!

Czekoladowe ciasteczka z żurawiną – przepis

Składniki na ciasteczka:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 140 g miękkiego masła
  • 30 g kakao
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • odrobina soli

czekoladowe ciasteczka z żurawiną

Sposób wykonania:

Na początku ucieramy masło z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dosypujemy po kolei przesianą mąkę, sodę kakao i po jednym jajku. Dokładnie mieszamy. Do mieszania masy należy użyć drewnianej łyżki, ponieważ będzie ona dość gęsta.

Dosypujemy posiekane orzechy i czekoladę, żurawinę i szczyptę soli. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, łyżką nakładamy masę zachowując odstępy między ciastkami.

Czekoladowe ciasteczka z żurawiną pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C. przez 18 minut.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.