Czekoladowe ciasteczka z żurawiną są chrupiące i migiem znikają z talerza. Ich przygotowanie zajmuje około 40 min. Z podanej porcji uzyskamy mniej więcej 14 sztuk ciastek. Gorzka czekolada, kwaskowata żurawina i orzechy to wprost idealne połączenie. Świetnie komponują się razem z kawą!
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną – przepis
Składniki na ciasteczka:
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 140 g miękkiego masła
- 30 g kakao
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 180 g cukru trzcinowego
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g białej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
- odrobina soli
Sposób wykonania:
Na początku ucieramy masło z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dosypujemy po kolei przesianą mąkę, sodę kakao i po jednym jajku. Dokładnie mieszamy. Do mieszania masy należy użyć drewnianej łyżki, ponieważ będzie ona dość gęsta.
Dosypujemy posiekane orzechy i czekoladę, żurawinę i szczyptę soli. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, łyżką nakładamy masę zachowując odstępy między ciastkami.
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C. przez 18 minut.