Czekoladowe ciasto Paleo z daktylami. UPIECZ NA WEEKEND!

Ciasto bez dodatku cukru. Brzmi zdrowo, prawda? 🙂 A do tego jest pyszne, bo pełne smacznych produktów, takich jak: wiórki kokosowe, kakao i daktyle.

Ciasto nie zawiera cukru ani innych słodzików. Efekt słodkości uzyskano dzięki dodatkowi daktyli, co sprawia też, że jest ono pożywne i lekko wilgotne. To idealna propozycja na weekendowe ciasto.

Daktyle to owoce daktylowca, uprawianego od czasów prehistorycznych. Obecnie są uprawiane gównie w południowo – zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. W krajach arabskich nazywa się je „drzewem życia”, a palmę, która je rodzi „drzewem życia”.

Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są bogate w błonnik, witaminy i związki mineralne. Zawierają też przeciwutleniacze i salicylany, mające działanie podobne jak aspiryna.

Czekoladowe ciasto Paleo z daktylami

Składniki:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
4 jajka
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki kakao
Miąższ z 1 laski wanilii
Daktyle do dekoracji

Wiórki kokosowe zmielić w blenderze razem z kakao.
W dużej misce roztrzepać jajka, wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz wiórkami, połączonymi z kakao.
Do blendera dodać suszone daktyle, olej i mleko kokosowe. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać do dużej miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przelać do formy i piec ok. 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.