Jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywają? I dlaczego warto wykorzystać je w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat porzeczek znajdziesz w dalszej części tekstu.
Lato to czas pełen zdrowia, które dosłownie możemy zerwać z krzaczka. Porzeczki, bo o nich tu mowa, stanowią niezrównaną skarbnicę cennych witamin i minerałów, które nie tylko wspierają naszą odporność, ale również wykazują doskonałe właściwości pielęgnacyjne. Skutecznie obniżają poziom cukru we krwi oraz wspomagają efekty leczenia trądziku młodzieńczego. A jakie inne właściwości skrywają w sobie porzeczki?
Porzeczki – najcenniejsze wartości odżywcze w nich zawarte
Mimo niskiej zawartości kalorycznej (około 64 kcal na 100g), porzeczki charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów, które w korzystny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. W jednej (100 gramowej) porcji niniejszych owoców znajdziemy między innymi: białko (około 1,4 grama), węglowodany (około 18,8 gramów), błonnik (około 4,3 gramy) oraz tłuszcz (zaledwie 0,2 grama). Ponadto, porzeczki skrywają w sobie:
Cenne witaminy, takie jak:
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy);
- Witamina C (aż 260% dziennego zapotrzebowania!);
- Witamina E;
- Witamina K.
Niezbędne minerały, takie jak:
- Potas;
- Fosfor;
- Wapń;
- Magnez;
- Żelazo;
- Sód; oraz
- Cynk.
Czerwone Porzeczki – poznaj ich najważniejsze właściwości zdrowotne
Dzięki wysokiej zawartości potasu oraz witaminy PP, porzeczki wykazują działanie zapobiegające rozwojowi chorób w obrębie układu krążenia, obniżając jednocześnie poziom ciśnienia krwi oraz wartość cholesterolu. Te niezwykłe owoce odpowiedzialne są również za walkę z problemami żołądkowo-jelitowymi. Okazuje się, że zawarta w porzeczkach dawka witaminy C jest w stanie przyczynić się do wzmocnienia naszego układu odpornościowego oraz do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Ponadto, regularne spożywanie czerwonych porzeczek może przyczynić się do:
- Poprawy funkcjonowania układu moczowego;
- Łagodzenia dolegliwości związanych z menstruacją;
- Obniżenia poziomu cukru we krwi;
- (zastosowane w formie maseczki) Łagodzenia objawów trądziku młodzieńczego;
- Spowolnienia procesów starzenia się skóry.
Porzeczki – zastosowanie w kuchni
Zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale nadają się zarówno do letnich deserów (np. ciasta drożdżowego lub lodów) oraz przetworów na zimę. Bez trudu przygotujesz z nich pożywny sok, kompot oraz galaretkę.
Niemniej jednak, czerwone porzeczki możesz wykorzystać również podczas zabiegów pielęgnacyjnych. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na maseczkę z tych letnich owoców.
Jakich składników potrzebujesz?
- Garści czerwonych porzeczek;
- 1 białka kurzego.
Jak przygotować maseczkę z czerwonych porzeczek?
Krok I: Owoce dokładnie rozgnieć przy pomocy łyżki lub widelca;
Krok II: Rozgniecione porzeczki wymieszaj z surowym białkiem, tak aby powstała jednolita masa;
Krok III: Nałóż maseczkę na twarz i poczekaj kilka minut, aż zaschnie na Twojej twarzy;
Krok IV: Na koniec zmyj maseczkę przy pomocy letniej wody.