Czosnek niedźwiedzi na niedźwiedzią odporność

Czosnek niedźwiedzi jest przyprawą wykorzystywaną do wytworu past do smarowania, opartych na bazie twarogu, ale także do różnego rodzaju sosów i zup. Liście tej rośliny zachowują długo świeżość, można je więc mrozić i używać przez cały rok. Suszone liście powinny być natomiast stosowane w niewielkich ilościach.

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą, która wspomaga organizm w okresach, gdy narażony jest na brak witamin i ma problemy z samodzielną walka o odporność. Najlepszy skład i wartości odżywcze posiadają młode, zielone liście czosnku.

Zawierają one między np. mnóstwo witaminy C oraz witaminy A i E. Czosnek niedźwiedzi ma działanie o charakterze bakteriobójczym i przeciwgrzybicznym. Wszystko to za sprawą zawartych w nim substancji, takich jak urasalina, flawonoidy, allicyna, aminokwasy, mikro i makro elementów – siarki, selenu, manganu, żelaza.

czosnek-niedzwiedzi
Polecany jest również osobom, które chcą pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu. Czosnek niedźwiedzi działa w  zbliżony sposób do czosnku pospolitego, dlatego jest wręcz idealny dla osób długotrwale chorujących, cierpiących na schorzenia górnych dróg oddechowych oraz mającym problemy trawienne. Działa też przeciwgorączkowo i wspora walkę z przeziębieniami.

Przepis na pesto z czosnkiem niedźwiedzim:

• świeże liście czosnku niedźwiedziego
• oliwa z oliwek
sól himalajska

Umyte i osuszone liście należy zmiksować z oliwą i odrobiną soli. Po przełożeniu ich do wyparzonych słoiczków należy pesto ugnieść łyżką i zalać niewielką ilością oliwy, by lekko pokrywała całe listki. Tak przyrządzone pesto zachowa świeżość nawet do kilku miesięcy. Smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *