Chleb tuczy to stwierdzenie często powtarzane przez wielu ludzi. Dla jednych chleb to całe zło tego świata, ponieważ zawiera gluten, z kolei dla innych jedzenie go, powoduje otyłość. Okazuje się jednak, że obie wersje nie mają dużo wspólnego z prawdą. Dowiedz się, jak jest naprawdę.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego jemy tak dużo chleba;
- Jaką wartość odżywczą ma chleb;
- Jaką kaloryczność mają poszczególne chleby;
- Czy chleb tuczy;
- Czy warto jeść chleb bezglutenowy.
Chleb – dlaczego jemy go tak dużo?
Polska to naród, który spożywa ok. 50 kg pieczywa na osobę na rok. Pomimo że są to tylko dane statystyczne to i tak widać, że produkty zbożowe pełnią w naszym życiu ważny element diety.
Zazwyczaj spożywamy chleb pszenny (jasny). Jest on dobrze dostępny, smaczny i tani. Jednak czy to źle, że go spożywamy? Nie, ponieważ to nie produkt, a jego dawka w dietetyce odgrywa najważniejszą rolę.
Chleb – wartość odżywcza
Ciężko jest określić jedną, uniwersalną wartość odżywczą chleba, ponieważ w sklepach możemy ich spotkać różnorodne rodzaje, a w dodatku każdy zakład piekarski ma swój sposób produkcji, stąd kaloryczność i zawartość składników odżywczych można jedynie określić orientacyjnie.
Warto jednak zaznaczyć, że chleb jest podstawowym źródłem węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin (szczególnie z grupy B) w diecie Polaka.
Chleb – kcal
Jeśli jednak rozpatruje się chleb pod względem kaloryczności, to warto zaznaczyć, że pieczywo pełnoziarniste (ciemne) jest niskokaloryczne, a dodatkowo ma w sobie o wiele więcej błonnika, witamin i minerałów niż pieczywo przetworzone (jasne). Poniższe zestawienie pokaże Ci, jaki chleb jest najmniej kaloryczny, a który najbardziej.
Kaloryczność chlebów na 100 g produktu
- Chleb żytni (kcal) – 259;
- Bułka pszenna (kcal) – 310;
- Chleb pszenny (kcal) – 264;
- Pumpernikiel (kcal) – 250;
- Chleb graham (kcal) – 247;
- Chleb tostowy (kcal) – 306.
Czy chleb tuczy?
Statystyczny Polak, na co dzień spożywa dużo chleba. Często zauważyć można, że zamiast skomponować śniadanie czy kolację z palety warzyw, wybieramy 4 kromki chleba, które służą za swoisty zapychacz. Więc to nie jakość, a ilość spożywanego chleba może mieć wpływ na masę ciała.
Chleb biały (100 g = 4 kromki) – 264 kcal (25 g = 1 kromka) – 65 kcal
Łatwo zatem zauważyć, że stosunkowa kaloryczność produktu jest niska. Jeśli zjemy na śniadanie 1 kromkę z np. twarogiem i paletą warzyw, sam chleb dostarcza wyłącznie ok. 65 kcal. Czy to dużo? Zdecydowanie nie. Widzisz więc, że to nie sam chleb tuczy, a jego spożywanie w nadmiernej ilości, z czym my Polacy mamy problem.
Rozwiązaniem jest zatem zmniejszenie ilości kromek w czasie jednego posiłku (nawet o 1), zwiększenie ilości dodatków do kanapek (szczególnie warzyw) oraz wybór pełnoziarnistych wyrobów.
Pomimo zmniejszenia ilości możesz również postawić na wypieki z własnej kuchni. Zobacz jaką mąkę do tego celu warto wybrać.
Chleb bezglutenowy – czy warto go jeść?
Warto jeszcze powiedzieć kilka słów o chlebie bezglutenowym i jego kaloryczności. Nie różni się ona wielce od zwykłego chleba pszennego. Ważne jest, aby pamiętać, że spożywanie go nie jest niezbędne u wszystkich ludzi.
Jest on dedykowany osobom z celiakią, nietolerancją glutenu lub nadwrażliwością na składnik, zaś w przypadku innych osób (tj. bez zdiagnozowanej choroby) nie jest on niezbędny. Osoby te często po prostu dały się nabrać na chwyt marketingowy, iż to chleb bezglutenowy jest zdrowszy.
Jeśli faktycznie borykasz się z problemami jelit, dowiedz się, czy to nie zespół jelita drażliwego.
Podsumowanie
Teraz wiesz, że jedzenie chleba nie tuczy, jeśli nie spożywasz go w nadmiernej ilości. Jeśli do tej pory Twoje śniadanie czy kolacja składała się z 5 kromek pieczywa jasnego, spróbuj zmniejszyć ich ilość do 3 kromek pieczywa pełnoziarnistego, jednocześnie dodając do pieczywa 1 warzywo więcej. Uwierz, to naprawdę działa, a w dodatku będzie sprzyjać pełni zdrowia.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i odwiedź sklep cosdlazdrowia.pl