Czy da się “zrobić” masę na diecie wegetariańskiej? Poznaj najlepsze źródła białek roślinnych!

Jak w prawidłowy sposób dostarczyć białko w diecie wegetariańskiej? I czy można wykluczyć produkty pochodzenia zwierzęcego z diety sportowca? Odpowiedzi na te pytania oraz najcenniejszych źródeł białka roślinnego szukaj w dalszej części tekstu.

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, wśród nich znajdują się również Ci, którzy na co dzień zajmują się sportem. I chociaż zarówno mięso, jak i nabiał stanowią niezrównane źródło białka w diecie każdego człowieka, możliwe jest zapewnienie odpowiedniego dowozu niniejszego składnika przy pomocy produktów pochodzenia roślinnego. Jak to zrobić?

Dieta wegetariańska a aktywność fizyczna

Dieta wegetariańska posiada wiele odmian. W ostatnich latach najpopularniejszą z nich jest weganizm, który całkowicie wyklucza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jednak, mniej restrykcyjne odmiany niniejszego sposobu odżywiania zezwalają na wprowadzenie do jadłospisu zarówno ryb, jak i nabiału. Wówczas spotykamy się z mniejszym ryzykiem niedoboru białka w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że nawet w przypadku osób, które prowadzą aktywny tryb życia lub na co dzień zajmują się sportem, możliwe staje się jednoczesne wykluczenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego i zapewnienie odpowiedniego dowozu białka. W tym przypadku, niezbędne okazuje się jednak odpowiednie zbilansowanie diety, w którym pomóc nam może wykwalifikowany dietetyk.

Poznaj 10 najcenniejszych źródeł białka w diecie wegetariańskiej

Źródła białka w diecie wegetariańskiej podzieliliśmy na dwie grupy. Pierwsze z nich są pochodzenia zwierzęcego, drugie są pochodzenia roślinnego.

Grupa I – produkty pochodzenia zwierzęcego

Po pierwsze: JAJKA – są nie tylko doskonałym źródłem aminokwasów egzogennych, ale również cennym źródłem żelaza oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Warto jednak zwracać uwagę na jakość jajek, które kupujemy;

Po drugie: NABIAŁ – mleko, sery, jogurty są niezastąpionym źródłem białka oraz wapnia niezbędnego dla prawidłowego rozwoju struktury kości. Ponadto, spożywanie niniejszych produktów odpowiedzialne jest za wspomożenie funkcjonowania układu odpornościowego oraz za prawidłową czynność przewodu pokarmowego.

Grupa II – produkty pochodzenia roślinnego

Po pierwsze: PŁATKI DROŻDŻOWE – oprócz tego, że są w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą ilość białka, odpowiedzialne są również za dowóz cennych witamin z grupy B. Dlatego też, stanowią niezastąpiony element diety wegańskiej;

Po drugie: SOCZEWICA CZERWONA – stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych, wśród których możemy wyróżnić: witaminy z grupy B, witaminę K, magnez, potas, żelazo, fosfor oraz cynk;

Po trzecie: CIECIERZYCA – zapewnia dowóz dużej ilości biała, a ponadto stanowi dobre źródło kwasu foliowego oraz wapnia. Niniejszy produkt jest smaczny i łatwy w stosowaniu. Można z niego przygotować zarówno smaczne kotleciki, jak i pożywną pastę chlebową;

Po czwarte: MIGDAŁY – są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Oprócz dowozu sporej ilości białka, są w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;

Po piąte: ORZECHY WŁOSKIE – są niezrównanym źródłem energii, białka oraz cennych witamin. Dlatego też, powinny znaleźć się w diecie każdego z nas, bez względu na to czy spożywamy mięso, czy też nie;

Po szóste: KASZA GRYCZANA – stanowi nie tylko idealny dodatek do dań wytrawnych, ale również jest cennym źródłem białka oraz minerałów niezbędnych w diecie każdego sportowca;

Po siódme: JARMUŻ – oprócz tego, że jest w stanie zapewnić nam sporą ilość białka, dostarcza do naszego organizmu niezrównaną ilość witaminy C, niezbędnej dla wzmocnienia odporności organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym;

Po ósme: BROKUŁY – od dziecka słyszymy o tym, że są zdrowe i sporo w tym prawdy. Dostarczają do naszego organizmu duże ilości białka oraz witamin (w tym witaminy A oraz kwasu foliowego) niezbędnych dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.