Czy majonez jest zdrowy czy nie? Czy mogę jeść majonez?

Majonez słynie z wysokiej kaloryczności, przez co uważa się go za produkt niezdrowy. Okazuje się jednak, że jego składniki mają korzystny wpływ na pewne obszary organizmu. Zatem jak to jest, czy majonez jest w końcu zdrowy czy nie? Po przeczytaniu tego tekstu na pewno będziesz to wiedzieć.

Czy majonez jest zdrowy

Z tego artykułu dowiesz się:

Czym jest majonez oraz ile ma kcal?

Majonez to emulsyjny sos stosowany w kuchni na całym świecie. Klasyczna jego wersja powstaje w wyniku wymieszania oliwy, żółtka, octu winnego, cytryny, soli oraz białego pieprzu. Aktualnie mieszanka ta może się różnić w zależności od producenta lub własnego przepisu.

Majonez słynie z wysokiej kaloryczności i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ 100 gramów tego sosu (ok. 7 łyżek) to, aż 680 kcal. Oznacza to, że 1 łyżka dostarcza ok. 100 kcal do organizmu. Produkt swój ładunek energetyczny zawdzięcza dużej zawartości tłuszczów (olej i jajka).

Czy majonez faktycznie jest szkodliwy i czy tuczy?

Z konsumenckiego punktu widzenia majonez od zawsze kojarzony był, za ten zły. Wysoka kaloryczność oraz wysoki poziom cholesterolu wynikający z dodatku jajek uznawane są, jako mieszanka wręcz niebezpieczna dla organizmu. Jednak czy faktycznie tak jest?

Na początek warto powiedzieć, że: Majonez tuczy. Jego duże spożycie, najczęściej z fast-foodami dostarcza do organizmu bardzo dużo kalorii, więc jego regularne użycie w kuchni może przyczynić się do rozwoju nadmiernej masy ciała.

Jednak z drugiej strony warto wspomnieć o innych składnikach, w które majonez obfituje. Są to:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa);
  • Lecytyna (jajko);
  • Witaminy A,D,E,K (jajko oraz oliwa);
  • Żelazo, potas i cynk (jajko);
  • Witamina C (cytryna);
  • Selen (gorczyca w musztardzie).

Powstaje więc pytanie, czy majonez faktycznie jest tak szkodliwy?

3 korzyści płynące ze spożycia majonezu

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Są to tłuszcze, których nasze ciało wytworzyć nie potrafi, więc trzeba dostarczać je z diety. Ich główną funkcją jest:

  • Uelastycznianie naczyń krwionośnych;
  • Wygaszanie stanów zapalnych;
  • Odbudowa komórek nerwowych;
  • Hamowanie wytwarzania cholesterolu w ciele.

Lecytyna

To składnik, którego funkcją jest:

  • Budowa błon komórkowych każdej komórki ciała;
  • Odbudowa zrogowaciałego naskórka;
  • Ułatwianie trawienia tłuszczów

Żelazo, potas i cynk

Żelazo: chroni przed rozwojem niedokrwistości, bierze udział w procesie krwiotwórczym, chroni przed osłabieniem i wyczerpaniem organizmu.

Potas: obniża ciśnienie tętnicze krwi, reguluje pracę nerek, odpowiada za odżywienie każdej komórki ciała.

Cynk: działa przeciwutleniająco, wpływa korzystnie na układ rozrodczy, dba o prawidłową prace uk. nerwowego.

Cholesterol – czy musimy się go obawiać?

Majonez ma złą sławę za sprawą cholesterolu. Aktualne badania wskazują jednak, że obawa przed tym składnikiem jest wyolbrzymiona i wynika z propagandy marketingowej prowadzonej w USA w latach 60-80.

Cholesterol w jajku nie jest tym samym, co cholesterol znajdujący się w organizmie. Dodatkowo coraz więcej środowisk dietetycznych potwierdza, że wysokie spożycie cholesterolu nie ma znaczącego wpływu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego (w przypadku osób w pełni zdrowych).

O wiele większą uwagę należy skupić na nasyconych kwasach tłuszczowych, które według badań są o wiele groźniejsze, a spożywamy ich w diecie zdecydowanie za dużo.

Majonez zdrowy czy nie

Jak przyrządzić domowy, zdrowy majonez?

Majonez powinien być wolny od konserwantów i polepszaczy smaku oraz powinien zawierać jak najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, stąd zalecam przygotowanie go w domu według poniższego przepisu.

Przepis na prawdziwy domowy, zdrowy majonez:

Składniki:

  • 2 łyżki octu winnego;
  • 1 jajko ekologiczne;
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej;
  • 350 ml oleju rzepakowego, a najlepiej lnianego;
  • Szczypta soli potasowej oraz pieprzu czarnego.
  1. Jajo wraz z solą, pieprzem, octem i musztardą miksuj na wolnych obrotach.
  2. Po 2 minutach zwiększaj obroty i jednocześnie dodawaj powoli olej.
  3. Po przygotowaniu przełóż go do naczynia i przechowuj w lodówce.

Podsumowanie

Teraz już wiesz, czym jest majonez, dlaczego okrzyknięty jest złą sławą, jaki wpływ na zdrowie mają jego składniki oraz jak możesz przygotować go w domu.

Pamiętaj, żeby nie jeść go za dużo, ponieważ nie łatwo o nadwagę. Jednak z drugiej strony nie unikaj go jak ognia, bo jest on doskonałym dodatkiem do potraw.

Ostatecznie można powiedzieć, że majonez nie jest zdrowy, jednak do niezwykle szkodliwych również zaliczyć go nie można.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *