Obieranie owoców i warzyw ma negatywny wpływ na ich wartość odżywczą. Z tym nie ma co dyskutować. Jednak czy wiesz, że w przypadku ogórka nieprawidłowe jego obieranie niszczy smak? Dowiedz się jak obierać ogórka, żeby cieszyć się jego walorami smakowymi już zawsze.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jaką wartość odżywcza ma ogórek?
- Dlaczego ogórek jest gorzki i z czego to wynika?
- Jak obierać ogórka, żeby zachować jego pyszny smak?
- Dlaczego warto zachować skórkę ogórka?
Jaką wartość odżywczą ma ogórek?
Ogórek to produkt, który kojarzony jest zazwyczaj z mizerią lub serwowaniem go w formie kiszonej. Niezależnie jednak od podania, produkt ten ma wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jeśli mówimy o ogórkach gruntowych i szklarniowych, to warto wspomnieć, że zawierają one wiele:
- Antyoksydantów – spowalniających procesy starzenia się skóry i wyciszających stany zapalne;
- Steroli – obniżających poziom cholesterolu.
Warto wspomnieć również, że ogórek ma mało kcal, przez co idealnie sprawdza się jako składnik diety osób odchudzających się.
100 gramów ogórka to wyłącznie 14 kcal, zatem jego udział w diecie redukcyjnej, idealnie sprawdzi się w ramach spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Dlaczego ogórek jest gorzki i z czego to wynika?
Pomijając wartość kaloryczną, wielu zapewne zauważyło, że ogórek, bywa w smaku czasem gorzki. Pojawia się więc pytanie, od czego zależy jego smak, przecież z reguły taki nie jest? Okazuje się, że każdy ogórek ma w sobie związki zwane kukurbitacynami.
A kukurbitacyny to:
- Związki wytwarzane przez wiele roślin;
- Służą jako mechanizm obrony przed szkodnikami, które niszczą produkty;
- Dla zwierząt są trujące;
- Dla ludzi są gorzkie w smaku;
- Najwięcej występuje ich w ogórkach gruntowych;
- Gromadzą się najczęściej w liściach, łodygach i korzeniach roślin;
- Duże ich ilości mogą znajdować się na zewnętrznej warstwie ogórka – na skórce.
Zatem czy kupując ogórki gruntowe, musimy pogodzić się z ich nieprzyjemnym posmakiem? Na szczęście nie, a poniżej znajdziesz informacje, jak zachować ich pyszny smak.
Jak obierać ogórka, żeby zachować jego pyszny smak?
Okazuje się, że na smak ogórka duży wpływ ma sposób jego obierania. W związku z tym, że związki o gorzkim smaku gromadzą się na skórce i w łodydze rośliny, to właśnie tam będzie ich najwięcej.
Dlatego podczas obierania, należy pozbywać się skórki od strony „jasnej” do „ciemnej” ogórka, nigdy odwrotnie. W innym wypadku każdy ruch noża rozprowadza związki po całym produkcie, przez co jest on gorzki.
Warto wspomnieć, że w przypadku ogórków szklarniowych gorzki smak będzie niemalże niezauważalny, ponieważ dojrzewają one w warunkach hodowlanych i nie potrzebują tych związków do ochrony. To w przypadku ogórków gruntowych gorzki smak będzie najbardziej zauważalny.
Jednak trzymając się prawidłowej reguły obierania, zmniejszysz nieprzyjemne doznania smakowe.
Dlaczego warto zachować skórkę ogórka?
O ile to w skórce ogórka znajduje się najwięcej związków o gorzkim smaku, a jego miąższ jest od nich wolny, to warto pamiętać, że od strony dietetycznej obieranie ogórka nie jest korzystne.
Pozbywając się wierzchniej warstwy, usuwasz z produktu większość antyoksydantów, steroli oraz witamin. Sam miąższ to głównie woda, więc sprawdzi się on tylko, jako smaczny dodatek do głównego dania.
Widać zatem, że ciężko będzie pogodzić te kwestie, dlatego dobrym rozwiązaniem jest spożywanie ogórka szklarniowego, którego przed spożyciem warto dobrze umyć i spożywać nieobranego.
Podsumowanie
Z dietetycznego punktu widzenia obróbka technologiczna często obniża wartość odżywczą produktu, jednak równie często poprawia jego smak. W tym wypadku jest podobnie.
Po przeczytaniu tego tekstu wiesz jednak, że wysoka wartość odżywcza może iść w parze z dobrym smakiem. Zatem zachęcam Cię do włączenia ogórka to codziennego jadłospisu.
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikdlazdrowia.pl i zapisz się na newsletter.