Czy orzechy włoskie są zdrowe?


Po orzechy włoskie chętnie sięgamy, zarówno wtedy, gdy mamy ochotę na chrupiącą przekąskę, jak i podczas przygotowywania różnych potraw. Często słyszymy, że orzechy to bogactwo wartości odżywczych i samo zdrowie. Czy możemy jednak objadać się nimi bez żadnych konsekwencji?

Co zawierają orzechy włoskie?

Ogromna zaletą orzechów włoskich jest zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w ludzkim organizmie pełnią szereg niezwykle istotnych funkcji – zapewniają prawidłowy rozwój u dzieci, wchodzą w skład hormonów tkankowych, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego a także ograniczają ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto w składzie orzechów włoskich znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K oraz składniki mineralne, tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk czy potas. Orzechy włoskie są także bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Jak właściwości posiadają orzechy włoskie?

  • obniżają poziom ”złego” cholesterolu
  • zmniejszają lepkość krwi i tym samym ograniczają ryzyko powstawania zakrzepów
  • regulują ciśnienie tętnicze krwi i obniżają ryzyko zawału
  • korzystnie wpływają na pracę mózgu i układ nerwowy
  • pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
  • działają antyutleniająco i tym samym ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników

Orzechy włoskie – kaloryczność, przeciwwskazania

Orzechy włoskie są produktem wysokokalorycznym – 100 g dostarcza aż 650 kcal. Z tego względu, osoby dbające o linię powinny mieć na uwadze fakt, aby nie przesadzać z ich ilością. Optymalną porcją, która dostarczy składników odżywczych, jest jedna garść dziennie.

Wprowadzając orzechy włoskie do diety należy także pamiętać, że są one jednym z najsilniejszych alergenów i u wielu osób ich spożycie może powodować reakcje alergiczne. Do ich najczęstszych objawów należą obrzęk warg, łzawienie oczu, wodnisty katar oraz reakcje ze strony układu pokarmowego, tj. biegunka, wymioty czy nudności.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie mogą być przechowywane przez długi czas. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu warto jednak zadbać o warunki ich przechowywania, aby uniknąć zjawiska jełczenia. Najlepszym wyborem będzie chłodne i ciemne miejsce oraz szklany, szczelnie zamknięty pojemnik, który będzie chronił orzechy przed dostępem tlenu i przenikaniem zapachów z zewnątrz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *