Czy trzeba suplementować magnez? Produkty bogate w magnez.

Magnez to składnik mineralny, który jest wciąż niedoceniany. A to błąd, ponieważ warunkuje on zdrowie całego ciała. Sprawdź, za co odpowiada oraz w jakich produktach możesz go znaleźć.

Magnez

Z tego artykułu dowiesz się o:

Magnez – za co odpowiada

Magnez to składnik, który jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Reguluję on pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, mięśniowego, hormonalnego oraz trawiennego.

Jego głównym zadaniem jest dbanie o prawidłową pracę komórek nerwowych, jednakże działa również antyoksydacyjnie, jak i umożliwia efektywną pracę mięśni oraz kości. Zatem jego odpowiednie spożycie w diecie jest niezwykle istotne.

Magnez – produkty, dieta?

Aby dostarczać go odpowiednią ilość, należy wciąż pod uwagę 3 czynniki:

  • Ilość magnezu w posiłku/suplemencie;
  • Przyswajalność;
  • Zdrowie organizmu.

Jeśli chcemy zabezpieczyć organizm przed różnorodnymi dolegliwościami wynikającymi z niedoboru magnezu, warto włączyć do diety produkty obfitujące w tej składnik.

Magnez -produkty

Produkt Zawartość w 100 g produktu
Pestki dyni 540 mg
Otręby pszenne 490 mg
Kakao 420 mg
Migdały 269 mg

Czy warto suplementować magnez?

Magnez znaleźć można również w pieczywie pełnoziarnistym, wyrobach zbożowych, roślinach strączkowych, oraz zielonych warzywach. Jednak, jeśli ktoś stroni od takich produktów, to zazwyczaj pozostaje już tylko suplementacja. Zatem czy warto suplementować magnez?

Tak o ile:

  • W diecie spożywasz go za mało;
  • Suplement jest dobrze przyswajalny;
  • Nie przekraczasz bezpiecznej dawki spożycia;
  • Przyjmujesz suplement według określonych reguł.

Aby spełnić te warunki, rekomenduje się regularne uzupełnianie diety suplementem w formie cytrynianu magnezu w dawce do 150 mg/dobę. Suplement należy popić wodą i nie spożywać go razem z kawą, alkoholem, dużą ilością błonnika i szczawianami (szpinak, szczaw, rabarbar).

Magnez – ile trzeba go spożywać?

Według polskich rekomendacji żywieniowych dobowe zapotrzebowanie organizmu na magnez wynosi od 300 – 420 mg w zależności od płci i stanu zdrowia.

Warto pamiętać, że łyknięcie 4 tabletek po 100 mg magnezu nie rozwiąże problemu, a wręcz może zaszkodzić. Syntetyczny magnez w nadmiernej dawce staje się szkodliwy.

Magnez produkty

Magnez w jedzeniu – propozycje posiłków

  • Otręby pszenne z jogurtem naturalnym, borówkami amerykańskimi i orzechami włoskimi;
  • Koktajl z mleka, kakao, bananów, suszonych moreli i mięty;
  • Kasza gryczana z pieczonym łososiem i sałatką z warzyw (sałata, pomidor, sok z cytryny, jogurt).

Podsumowanie

Z dietetycznego punktu widzenia magnez jest niezwykle istotny wobec prawidłowej pracy organizmu. Pamiętaj zatem, żeby uzupełniać go w diecie lub suplementować w razie potrzeby.

Jego odpowiednia ilość w organizmie sprawi, że będziesz o wiele spokojniejszy, odporniejszy na stres, a zarazem rozpierać Cię będą siły witalne.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kącikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *