Hummus to potrawa wywodząca się z Egiptu i Lewantu, która w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Sprawdźmy więc czym właściwie jest hummus i dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety.
Hummus – skład i wartości odżywcze
Mianem hummusu określamy gładką pastę przygotowywaną na bazie gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy z dodatkiem soli, czosnku, tahini i oliwy z oliwek. Jest to tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie przepis na hummus jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jego smak często urozmaica się różnego rodzaju przyprawami, jak kmin rzymski czy natka pietruszki. W krajach europejskich hummus został rozpowszechniony w dużej mierze przez wegan i wegetarian ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze – przede wszystkim stanowi on bogate źródło białka i dostarcza do organizmu cennych aminokwasów. W jego składzie znajdziemy także spore ilości błonnika pokarmowego a także wiele witamin i minerałów, tj. witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan czy selen.
Dlaczego warto spożywać hummus?
Hummus jest potrawą o niskim indeksie glikemicznym. Co to oznacza w praktyce? Najprościej rzecz ujmując, cukier w nim zawarty wchłania się powoli z przewodu pokarmowego i nie powoduje gwałtownych skoków glukozy i insuliny we krwi. To z kolei w konsekwencji pośrednio zapobiega problemom z insulinoopornością, cukrzycą oraz napadom głodu. Zaletą hummusu jest także zawartość błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na przemianę materii i sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii bytujących w jelicie. Spożywanie ciecierzycy zawartej w hummusie może także przyczyniać się obniżania poziomu cholesterolu a także wykazywać ochronne działanie na układ krążenia.
Jak zrobić hummus w domowym zaciszu?
Jeśli chcemy przygotować domowy hummus, będziemy potrzebowali:
200 g ugotowanej ciecierzycy (można także użyć ciecierzycy ze słoika bądź puszki)
4 łyżki pasty sezamowej tahini
kilka łyżek soku z cytryny
łyżeczkę kminu rzymskiego (kuminu)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
szczypty soli
świeżo mielonego pieprzu
Aby przygotować domowy hummus powyższe składniki należy zblendować na gładką, puszystą i jednolitą masę. W przypadku, gdyby konsystencja była zbyt zbita, można dodać kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy ze słoika.
Jak widać przygotowanie hummusu nie jest trudne ani czasochłonne, ale w sklepach coraz częściej można spotkać także gotowy hummus (często w wielu wariantach smakowych), który także będzie doskonałym wyborem jako dodatek do kanapek, tortilli i wszelkiego rodzaju przekąsek.