Czystek (Cistus incanus) to roślina pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Uznawana za leczniczą w medycynie ludowej jest już od 2,5 tysiąca lat. Chociaż jej działanie było powszechnie znane od tak dawna, to współczesna medycyna zaczęła korzystać z niej stosunkowo niedawno.
Czystek – 5 faktów, o których nie wiesz!
- Liście czystka pokryte są delikatną żywiczą woskowiną, która nazywana jest ladanum. Wydziela ona zapach przypominający świeży miód.
- Czystek odkryli pasterze kóz. Zwierzęta zjadały tę roślinę, kiedy były chore – wkrótce po tym zaczęto wykorzystywać tę właściwość u ludzi, wychodząc z założenia, że zwierzęta instynktownie sięgają po to, co przywraca im zdrowie.
- W starożytności labdanum stosowano na uśmierzenie wielu dolegliwości. Czystek miał pomóc zagoić rany, zwalczyć kaszel, zmniejszyć wypadanie włosów, złagodzić objawy chorób skórnych. Antyczni greccy medycy polecali stosować go w przypadku świądu, alergii i hemoroidów.
- Dziko rosnący różowy czystek posiada szereg cennych właściwości, które zawdzięcza m.in. ogromnej zawartości polifenoli w składzie, a także olejkom eterycznym i żywicom. Polifenole działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwhistaminowo. Należą do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym (opóźniają procesy starzenia organizmu) i wspierającym układ odpornościowy człowieka. Wykazują właściwości antybiotyczne i hamują namnażanie się wirusów opryszczki i półpaśca.
- Obecnie czystek można spotkać w formie suszu do parzenia herbaty, a także kapsułek, ekstraktów, syropów, tabletek, maści oraz kremów. Został okrzyknięty rośliną roku 1999.
Przepis na domowy koktajl z czystkiem i czarną porzeczką
Składniki:
- 1,5 szklanki owoców porzeczki czarnej
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki soku z limonki
- przestudzony napar z czystka (2,5 łyżki zaparzone w ok 1,5 l wody)
- 7 łyżek cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego!
źródło: „Świat Zdrowia” nr 4/2017, s. 44-46