Daktyle jako zdrowa i pyszna przekąska dla każdego

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ciekawe informacje na temat daktyli znajdziesz w poniższym tekście!

Zarówno świeże, jak i suszone daktyle stanowią doskonałą propozycję smacznej przekąski między posiłkami. Wszystko to za sprawą wartościowych składników odżywczych w nich zawartych oraz wyjątkowemu smakowi. Są bogatym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Stanowią idealny dodatek do sałatki oraz słodkich deserów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tych niezwykłych owoców?

Daktyle – poznaj ich najważniejsze wartości odżywcze

Za sprawą sporej zawartości cukrów prostych, daktyle stanowią doskonałe źródło energii. Dlatego też, są szczególnie doceniane przez sportowców i osoby aktywnie uprawiające sport. Dodatkowo, w 100 gramach świeżych owoców daktylowca znajdziemy: około 280 kalorii; 2,45 gramów białka; 0,39 grama tłuszczu; 75 gramów węglowodanów oraz aż 8 gramów błonnika.

Ponadto, w niniejszych owocach znajdziemy:

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witaminę A;
  • Witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy);
  • Witaminę C;
  • Witaminę E;
  • Witaminę K.

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Potas (około 656 miligramów);
  • Fosfor;
  • Magnez;
  • Wapń;
  • Sód;
  • Żelazo;
  • Cynk.

Mimo, iż surowe owoce daktylowca, jak i te podane w suszonej formie, nie różnią się znacząco pod względem zawartości poszczególnych witamin i minerałów. Daktyle suszone skrywają w sobie jeszcze więcej błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe przyswajanie zawartych w niniejszych owocach cukrów.

Daktyle – jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywają?

Dzięki bogatej zawartości błonnika, daktyle mogą stanowić doskonałą pomoc w walce z problemem uciążliwych zaparć. Ponadto, niniejsze owoce sprawdzają się również w łagodzeniu objawów nadkwasoty oraz zespołu jelita drażliwego. Daktyle mogą stanowić ważny element w diecie sportowców, ponieważ w krótkim czasie są one w stanie dostarczyć do organizmu sporą dawkę energii. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B, owoce daktylowca wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego też, powinny po nie sięgać osoby, które na co dzień zmagają się z silnym stresem lub problemami ze snem.

UWAGA! Przed spożywaniem daktyli powinny wzbraniać się osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Indeks glikemicznym niniejszego produkty jest równy liczbie 103.

Daktyle – jak wykorzystać je w naszej kuchni?

Zarówno świeże, jak i suszone daktyle możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Idealnie nadają się jako słodki dodatek do pełnej świeżych warzyw sałatki, a nawet dań mięsnych. Doskonale sprawdzą się również podczas przygotowywania domowych lodów bakaliowych oraz pysznego brownie. Warto również pamiętać, że daktyle mogą stanowić zdrową propozycję przekąski między posiłkami. Wystarczy zjeść zaledwie kilka tych suszonych owoców, aby zapewnić sobie uczucie sytości na długi czas.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *