Daktyle nadają się do spożycia zarówno kiedy są świeże, jak i ususzone. Są zasobne w cukry proste, które dostarczają mnóstwo energii i z tego powodu cenią je osoby uprawiające sport lub podejmujące ciężki wysiłek fizyczny.
Owoce daktylowca znane są od bardzo dawna, a obecnie uprawy tej rośliny znajdują się na terenach Azji, Afryki i Ameryki. W krajach arabskich drzewo daktylowca zwane jest „drzewem życia”. Dlaczego? Z powodu tak ważnych właściwości odżywczych jakie posiadają jego owoce.
Daktyle–skład:
– uzupełniają braki potasu i glikogenu w organizmie
– są bogate w błonnik
– zawierają dużo witaminy B3
– w swym składzie posiadają przeciwutleniacze i salicylany
– w różnych ich odmianach można znaleźć magnez, żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminę A, C, K, oraz kwas foliowy i inne

Zastosowanie i właściwości:
– potas reguluje ciśnienie krwi
– błonnik w nich zawarty przeciwdziała zaparciom
– tryptofan przyspiesza metabolizm serotoniny
– błonnik obniża poziom glukozy we krwi
– witamina B wspomaga układ nerwowy
Przepis na czekoladę z suszonymi daktylami:
Składniki
100 g daktyli
2 – 4 łyżki mleka roślinnego
3 płaskie łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie
Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na kilka godzin, im dłużej postoją tym łatwiej będzie je zmiksować. Następnie je odcedzić lekko przyciskając, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Do naczynia blendera włożyć namoczone daktyle, wlać mleko oraz wsypać kakao i sól. Wszystko zmiksować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika.